Gå til sidens hovedinnhold

Overvektige føler seg dømt

Én av fire overvektige mener at andre dømmer dem på grunn av vekten.

(SIDE2:) Mediene skriver jevnlig om at stadig flere blir overvektige. Men hvordan er det egentlig å være overvektig?

Føler seg lite attraktive
Legemiddelprodusenten GlaxoSmithKline, produsent av det eneste godkjente, reseptfrie legemiddelet for vektreduksjon i Norge, «alli», ville ha svar på det. De står bak en omfattende undersøkelse som ser på overvektiges forhold til vekt og mat og hvordan vekten påvirker deres livskvalitet og selvfølelse.

Hele én av fire føler at andre dømmer dem på grunn av vekten. Én av fem føler at folk undervurderer dem og oppfatter dem som late.

Mange forteller at folk blir overrasket over at de er lykkelige.

15 prosent svarer at de føler seg lite attraktive og at de sjeldent eller aldri opplever at noen flørter med dem.

Vanskelig i arbeidslivet
I arbeidslivet er det overvektige kvinner som opplever mest fordommer. 20 prosent av deltakerne svarer at det er vanskelig for overvektige kvinner å lykkes i arbeidslivet, mens under ti prosent sier det samme om menn. 15 prosent av deltakerne er redde for å ikke få drømmejobben på grunn av vekten.

Flere forteller at de er redde for å få profesjonell hjelp til å gå ned i vekt. Én av tre har aldri snakket med fastlegen sin eller annet helsepersonell om vekten.

- Hovedmålet er resten av livet
Mange som klarer å gå ned i vekt, sliter med å beholde den nye vekten. Bare én av seks klarer å la være å gå opp i vekt igjen.

- Å gå ned i vekt til en ønsket kroppsvekt kan sees på som et delmål. Hovedmålet er resten av livet hvor du skal opprettholde den nye kroppsvekten. Det er her utfordringen ligger, sier Jenny Sandberg, opplæringsansvarlig for apotekpersonell om alli, i en pressemelding.

Mer enn 8500 personer mellom 18 og 64 år og med en BMI på over 28 deltok i undersøkelsen. Deltakerne var fra 17 land, inkludert Norge.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken