Investor Øystein Stray Spetalen er i harnisk over at det norske helsevesenet gir jenter nede i 12-årsalderen vaksiner, uten å informere foreldre og foresatte mot alvorlige bivirkninger.
Spetalens datter på 12 år tok for litt over to måneder siden en såkalt Hpv-vaksine, eller Gardasil som den også heter, som forebygger livmorhalskreft. Vaksinen ble en del av barnevaksinasjonsprogrammet høsten 2009 for jenter i 7. klasse.
Vaksinen skal bli tatt tre ganger i løpet av ett år.
- Ikke mange dagene etter at hun hadde tatt den første vaksinen, begynte hun å bli slapp og klarte nesten ikke å komme seg ut av senga. Den dagen hun skulle ta vaksine nummer to, ble hun dårlig på skolen og gikk heldigvis hjem. Jeg tør ikke å tenke på hvordan hun hadde hatt det nå, sier Spetalen til Nettavisen.
- Vi forsto raskt at noe var galt. Dette er tross alt en veldig aktiv jente, som er blant de beste i sitt årskull i tennis, fortsetter investoren.
Les hva Legemiddelverket svarer nederst i saken.
Spetalen setter spørsmålstegn ved at det er helsesøsteren ved skolen som setter vaksinen, og ikke fastlegen.
- Med alle bivirkningene vaksinen har, så forstår jeg ikke hvorfor det ikke er fastlegen som setter disse vaksinene, sier Spetalen.
Fakta om vaksinen:
Årlig tar rundt 25.000 jenter i 12-årsalderen vaksinen. Det har oppstått 508 tilfeller med bivirkninger, hvorav 29 er meget alvorlige.
Hvem bør vaksinere seg?
HPV-vaksine anbefales til jenter og unge kvinner for å forebygge utvikling av kreft i livmorhalsen. En av de tilgjengelige HPV-vaksinene er også godkjent for gutter i alderen 9-15 år og kan være aktuell ved spesiell risiko for HPV-assosiert kreft (for eksempel menn som har sex med menn).
Siden HPV-vaksine virker forebyggende gir den best effekt når den gis før seksuell debut. Det er imidlertid ikke farlig å ta vaksinen for personer som allerede er smittet med HPV. Vaksinen vil gi beskyttelse mot HPV 16 og 18 hos dem som ikke er smittet med disse virustypene fra før.
Kilde: Folkehelseinstituttet og Legemiddelverket
Spetalen er også meget kritisk til at det norske helsevesenet ikke informerer mer om de betydelige bivirkningene som kan oppstå hos jenter, som tar vaksinene.
Stolte på skolen
- Vi stolte på skolen og det norske helsevesenet. Det angrer jeg dypt på i dag. Jeg forstår ikke hvordan man kan unnlate å informere om alle farene som kan oppstå, etter at man har fått vaksinen. Informasjon til foreldre er helt mangelvare, sier Spetalen.
- Tross alt er det en relativt ny vaksine. Da burde man stille ekstra krav til informasjon til foresatte, fortsetter han.
Det var først etter at datteren ble syk, at han oppdaterte seg om bivirkningene som kan oppstå.
- Leser man utenlandske nettsteder, ser man at det er tusenvis av alvorlige langtidsbivirkninger. Hvordan kan norske myndigheter unnlate å informere om dette? spør Spetalen.
- Den største legemiddelskandalen i historien
Han viser blant annet til en avhopper fra legemiddelselskapet Merck, som produserer vaksinen.
- En tidligere topplege hos Merck som sluttet i selskapet, sa i vår at vaksinen kunne bli den største legemiddelskandalen i historien. Han sier at vaksinen har null effekt, og at den har sterke bivirkninger, som i visse tilfeller fører til lammelser og død. De eneste som tjener på den, er legemiddelprodusenten. Dette er ille, sier Spetalen.
Dette er bare én av mange advarsler som dukker opp, når man googler vaksinen.
Fakta om livmorhalskreft:
HPV er en så vanlig seksuell overførbar infeksjon at de fleste norske kvinner og menn blir smittet i løpet av livet. De fleste som smittes vet ikke at de har hatt en infeksjon fordi den vanligvis ikke gir symptomer. Hos de fleste går infeksjonen over av seg selv, men hos noen blir den vedvarende og kan føre til utvikling av livmorhalskreft. Det er ukjent hvorfor noen av de som smittes får kreft, mens andre ikke får det.
For å se etter forstadier til livmorhalskreft (celleforandringer) innkalles alle norske kvinner mellom 25 og 69 år til ”celleprøve” (masseundersøkelsen mot livmorhalskreft) hvert 3. år. Mer enn 3000 norske kvinner får operert vekk deler av livmorhalsen hvert år for å unngå at alvorlige celleforandringer utvikler seg videre til livmorhalskreft. Denne behandlingen gir økt risiko for senaborter og for tidlige fødsler. Tross masseundersøkelsesprogrammet og oppfølging av kvinner med celleforandringer er det hvert år ca. 300 kvinner som får livmorhalskreft og 75-100 som dør av denne kreftformen.
HPV kan også føre til andre former for kreft, som kreft i ytre kjønnsorganer hos kvinner og kreft i penis hos menn. Hos begge kjønn kan kreft i endetarmskanalen, i munnhule og svelg ha sammenheng med HPV-infeksjon.
Visse typer HPV kan også føre til kjønnsvorter (kondylomer) hos begge kjønn.
Kilde: Folkehelseinstituttet
- Jeg forstår det ikke. Hvordan kan norske myndigheter la være å informere om dette? Jeg blir veldig lei meg på vegne av min datter, men også de andre jentene som opplever det samme, sier Spetalen.
Mellom 40 og 50 dør hvert år av livmorhalskreft i Norge, mens det er registrert i overkant av 500 bivirkninger totalt i Norge siden starten av vaksineringen.
- Vi snakker ikke akkurat om ebola-dødsfall heller. Når kun 40 til 50 dør av kreftformen det vaksineres for, og så mange får bivirkninger av det, synes jeg at det er meget spesielt at våre skolejenter får vaksinen, sier Spetalen.
Krever svar fra Bent Høie
Nå krever han svar fra helseminister Bent Høie, på om dette er noe ministeren kan leve med.
- Nå må Bent Høie ta stilling til at han ønsker å fortsette å gi denne vaksinen til 12-årige jenter, med tanke på alle bivirkningene den har, sier Spetalen.
- Jeg tar på meg all skyld at min datter er syk. Jeg burde ha sjekket på forhånd, men jeg stolte dessverre på det norske legemiddelverket, avslutter han.
Tilsvar fra Legemiddelverket, Karen Marie Ulshagen: Legemiddelverket publiserer regelmessig oppdaterte bivirkningstall på HPV-vaksinen, senest i september, og sørger for at preparatomtaler og pakningsvedlegg er oppdatert med de siste vitenskapelige data, inkludert informasjon om bivirkninger. Helsepersonell som gir vaksinen skal ha kjennskap til denne informasjonen. Folkehelseinstituttet har ansvar for den informasjonen som gis til foreldre og barn i forbindelse med vaksinasjon. Beskyttelsesgrad og sikkerhet av vaksinen vurderes forløpende av europeiske legemiddelmyndigheter etter hvert som ny informasjon blir tilgjengelig. Vi mener at nytten av vaksinen er større enn risikoen. De aller fleste vaksiner som inngår i barnevaksinasjonsprogrammet settes av helsesøstre. Disse har lang erfaring med vaksinering. Vi vurderer jevnlig nytte/risiko-forholdet for HPV-vaksinen. Vi mener vaksinen er trygg for de aller fleste, samtidig som vi er klar over at noen veldig få pasienter kan få mer langvarige bivirkninger av vaksinen. Legemiddelverket kan ikke vurdere årsakssammenheng i enkelttilfeller, dette må gjøres av pasientens lege. |