Gå til sidens hovedinnhold

Spetalen vil bygge «antisosialistisk» vokskabinett

Øystein Stray Spetalen jobber med et antisosialistisk museum.

Investormilliardærens antisosialistiske museum på Bygdøy i Oslo skal inneholde voksfigurer av blant andre Finn Gustavsen, Leonid Bresjnev og Adolf Hitler, skriver finansbladet Kapital.

Ifølge investoren er det Sovjetunionens leder fra 1964-1982, Leonid Bresjnev, som skal få æren av å være den største voksfiguren i kabinettet. Ved sin side skal han få Finn Gustavsen, en av grunnleggerne av og lederne i Sosialistisk Folkeparti og en sentral mann på norsk venstreside på 60- og 70-tallet.

– Vi jobber med museet og bygger stein på stein. Nå holder vi på å lage et «skrekkabinett» i kjelleren, av brune og røde sosialister, sier Spetalen til bladet.

Også fremtredende nazister som Adolf Hitler og Heinrich Himmler skal få plass i kjelleren.

– Museet blir en morsom hobby som jeg skal holde på med i mange år fremover, sier Spetalen.

Investoren vil ifølge Kapital formidle hvordan sosialismen, nasjonalsosialismen, kommunismen og autoriteter har forgrepet seg på enkeltmennesker ved hjelp av bilder, bøker, video og voksfigurer.

– Dette blir et lite vokskabinett i en kjeller på Bygdøy der de besøkende skal utstyres med lommelykt, slik at de kan lyse rundt på røde og brune sosialister, og lese om hva de ulike sosialistene lovet og hva de faktisk gjorde mot folk, sier Spetalen.

Voksfigurene skal lages i Øst-Europa og Asia.

– Vi har allerede fått eksempler på hva det vil koste å lage disse figurene, og det er ikke dyrt, sier finansmannen.

Museet skal ligge i en av bygningene på en 18 mål stor eiendom i Bygdøynesveien som Spetalen kjøpte av Norsk Sjøfartsmuseum i 2004. (©NTB)

Kommentarer til denne saken