Gå til sidens hovedinnhold

P-piller virker dårligere på overvektige

Overvektige kvinner har «dramatisk høyere risiko» for å bli gravide mens de bruker p-piller sammenlignet med normalvektige.

En overvektig kvinne har 60 til 70 prosent høyere risiko for å bli gravid mens hun tar p-piller sammenlignet med en som er slank, hevder en gruppe amerikanske forskere.

Forskerne forstår ikke akkurat hva som skjer, men det kan ha en sammenheng med hvordan medisinen blir bearbeidet av personer med mye kroppsfett.

- Enda en grunn til at overvekt er helsefarlig
De amerikanske forskerne sammenlignet 248 kvinner som ble gravide mens de tok p-piller med en gruppe på 533 kvinner som ikke ble gravide mens de brukte samme type prevensjon.

Doktor Victoria Holt fra Fred Hutchinson Cancer Research Centre i Seattle ledet forskningen.

- Disse resultatene viser enda en grunn til at overvekt er helsefarlig, sier hun.

- Overvektige kvinner har tydelig høyere risiko for å bli gravide mens de tar pillen enn normalvektige kvinner, og dette fører til et betydelig antall uønskede graviditeter.

Økt forbrenning
Forskerne målte kvinnenes kroppsmasseindeks (BMI). Denne sier noe om forholdet mellom høyde og vekt, og regnes ut ved å dele vekten i kilo med kvadratet av høyden. En BMI mellom 18,5 og 25,9 blir sett på som normalt, 25 til 29,9 er overvekt og over 30 er fedme.

Forskerne oppdaget en dramatisk økning i risikoen for å bli gravid selv om de brukte p-piller blant kvinner som hadde høy BMI.

Effekten ble først synlig for kvinner som hadde en BMI på 27,3 eller mer. De hadde 60 prosent høyere risiko for å bli gravide. Kvinnene som led av fedme og hadde en BMI over 32,2 hadde 70 prosent høyere risiko for å bli gravide.

Dette kan skyldes flere biologiske mekanismer, skriver forskerne i januarutgaven av tidsskriftet Obstetrics and Gynaecology.

En mulig forklaring er økt forbrenning.

Fettet kan «fange» medisinen
- Jo mer en person veier jo høyere er forbrenningen, noe som kan redusere tiden medisinen virker, sier Holt.

Overvektige har også mer lever-enzymer enn normalvektige, og disse jobber med å fjerne kjemikalier fra kroppen. Det kan føre til at nivået av medisin i blodet blir lavere hos overvektige enn normalvektige.

En tredje teori er basert på at hormonene i p-piller blir lagret i kroppsfett. Fettet kan ”fange” medisinen og hindre den i å virke.

Dagens p-piller inneholder også relativt lave hormonnivåer sammenlignet med medisinene som ble introdusert for 40 år siden.

- Hormonnivåene er redusert for å minske uønskede bivirkninger som vektøkning, blodpropp og slag, sier Holt.

- Dagens dose er nok for de fleste kvinner, men kanskje ikke for alle.

Men hun advarer overvektige kvinner mot å be om resept på en høyere dose p-piller, og peker på at de sannsynligvis allerede har høyere risiko for å utvikle hjertesykdom.

En høyere dose p-piller vil øke risikoen ytterligere.

Siste saker fra Mozon.no
Etter tsunamien: Sorg og sykdom
Vill, villere, bringebær
Gode tips mot fyllesyken
Har du grunn til å være sjalu?
Tistler leger utskeielsene fra nyttårsaften

Kommentarer til denne saken