(SIDE2:) Den oppsiktsvekkende artikkelen står på trykk i British Medical Journal, skriver Dagbladet. Det er danske forskere som konkluderer med at faren for å få blodpropp ved bruk av nyere p-piller er langt større enn ved bruk av de gamle merkene.

Mer fra Side2. no: Sjekk forsiden nå

Storstudie
Samtlige danske kvinner som tom pillen mellom 1995 og 2005 var med i studien.

At bruk av p-piller øker risikoen for blodpropp er godt kjent, men at faren øker dramatisk for enkelte ved bruk av de nye pillene som er kommet på markedet har ikke væt dokumentert før nå.

Professor Øjvind Lidegaard ved gynekologisk klinikk på Rigshospitalet i Danmark sier til Dagbladet at årsaken er at de nye merkene inneholder langt mer østrogen enn de gamle merkene. Han mener derfor at flere kvinner bør bruke eldre merker og ikke kun kaste seg på det nye.

Faren størst første år
Motsatt av det man skulle tro er derfor nyere p-piller en større fare for kvinner i risikosonen enn gamle merker. Samtidig opplever kvinner at de har mindre ubehag med de nye pillene.

Faren for å bli rammet er størst det førte halvåret til året etter at du har begynt på pillen. Akkurat hvilket merke og hvor nye pillene du bruker bør være, er helt avhengig av din egen helse. Det er derfor viktig at legen gjør en nøye vurdering av deg før du begynner på p-pillen eller skifter merke.

Fremdeles er det få kvinner som rammes av blodpropp som følge av bruk av P-piller. En av årsakene til at flere kvinner nå er i risikosonen er blant annet fordi flere kvinner er overvektige enn før.

I Norge er det flest fjerdegenerasjonspiller som Yasmin og Yasminelle i salg

230.000 norske kvinner går på pillen. Cirka hver femte på Yasmin. I løpet av de siste sju årene er det rapportert 38 tilfeller av blodpropp.

Blodpropp kan være vanskelig å bestemme for helsepersonell. Opplys derfor alltid at du bruker p-pillen.

Kilde: Dagbladet, Lommelegen.no