(SIDE2): P-piller er et populært prevensjonsmiddel. Pillene gir høy sikkerhet, regelmessige blødninger og er enkle å ta.

Les saken: P-pille uten bivirkninger

Det eksisterer derimot en del myter om p-piller, og her avliver vi noen av de mest vanlige.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Dårligere sexlyst
Selv om noen kan oppleve redusert sexlyst når de går på p-piller, gjelder dette langt fra alle. Faktisk er det slik at noen får økt seksuell lyst, fordi frykten for å bli gravid forsvinner.

Hoppe over menstruasjonen
Det er en myte at det ikke er bra å hoppe over menstruasjonen. Det er faktisk ingen medisinske grunner til at man må ha menstruasjon hver måned.

Det er med andre ord ikke skadelig å hoppe over menstruasjonen innimellom.

Kviser
De første p-pillene som kom på markedet kunne øke problemet med uren hud. I dag eksisterer det derimot p-piller med like god aknedempende effekt som spesialpreparater mot uren hud.

Vektøkning
En av de vanligste årsakene til at kvinner slutter med p-piller, er vektøkning. På tross av dette viser omfattende undersøkelser at vektøkning ikke er noe sikker bivirkning av p-pille bruk. Årsaken til at man kan føle vektøkning, er at noen p-piller ga kvinner vannsamling i kroppen, også kalt ødem. Dagens p-piller har en vanndrivende effekt som motvirker ødem.

Les også: - P-piller øker ikke vekten

Økt kreftrisiko
Langvarig bruk av p-piller reduserer risikoen for både eggstokkreft og livmorkreft. Det er derimot slik at det foregår hyppigere brystkreft diagnoser hos kvinner som bruker p-piller sammenlignet med dem som ikke buker p-piller.

Det er derimot sjelden i denne aldersgruppen. Risikoen avtar gradvis når man slutter med p-piller, og etter 10 år er det ikke lenger noen forskjell mellom brukere og ikke-brukere.

Depresjon
Noen kvinner, som lider av depresjon, kan få en økning av symptomene. Men dette gjelder bare en svært liten del av kvinner. De fleste får ikke få noen form for depresjon ved bruk av p-piller.

Infertilitet
Dette er helt feil. Det er faktisk slik at p-piller bedrer fertilitetsevnene, sammenlignet med en rekke andre prevensjonsmidler.

Hemmer veksten og gir store bryster
P-piller hemmer verken veksten, eller gir store pupper.

Pause er viktig
For flere tiår siden ble det anbefalt pauser om man gikk på p-piller. Dette gjør man ikke lenger. Det var påfallende mange som ble gravide under pausene, og det er heller ikke vist noen fordeler ved å ta p-pillepauser.

(Kilde: Bayer Health Care brosjyre: «Myter og sannheten om p-piller»)

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!