(YEYE): Ifølge ferske tall som Yeye har hentet inn fra Apotekforeningen viser salget av angrepiller en økning på 8 prosent.

Med ferske tall fra lege Jostein Soldal ved Apotekforeningen viste rapportene fra første halvår i 2008 at salget økte med 8 prosent fra første halvår i 2007. Dette betyr at det er en jevn vekst i salget av angrepiller, som også har med økningen av legemiddelsalg generelt.

- Dette er ikke en spesielt dramatisk økning, men det er et par prosent mer enn gjennomsnittsøkningen, som er på 5 prosent, forteller han til YeYe.

Men til tross for en økning av salget, mener ikke sykepleier Anne Tøsse ved Klinikk for Seksuell Opplysning at det er noen spesiell økning av salget nå i sommer.

- Spekulasjoner
Det er mye spekulasjoner om unge bruker nødprevensjon, populært kalt angrepillen, som eneste prevensjonsmiddel. Ifølge sykepleier Anne Tøsse er det nettopp det det er - spekulasjoner.

- Vi opplever ikke en spesiell økning i forespørsel om nødprevensjon, ei med kondomer heller, forteller Tøsse.

Allikevel påpeker hun at Klinikk for Seksuell Opplysning stadig har økende besøkstall, og hun mener dette er svært positivt.

-Det at unge benytter seg av oss viser hvor ansvarlige og bevisste de er. Vi opplever ofte fler besøkende i ferier og etter høytid, men det er klart, det er alltid noen her, fortsetter hun.

Nødprevensjon som eneste prevensjon?
Mange tror at unge dropper prevensjon som kondom og p-piller, og bare bruker nødprevensjon for å hindre graviditet.

- Det er umulig å si, ettersom man ikke vet, men det skal alltid være et negativt søkelys på dette med prevensjon og kjønnssykdommer også videre, sier sykepleieren.

Negativt navn
Hun synes heller ikke at man skal kalle nødprevensjon for angrepiller.

- Det er altfor mye negativ fokusering på unge og sex, og det også med navnet «angrepille». Vi deler ut gratis nødprevensjon til alle under 18, og har gjort det lenge. Vi mener ikke at det skal være skam å ha sex eller ikke bruke prevensjon, tydeliggjør hun. Hun opplyser også at når unge spør om nødprevensjon på Klinikken, opplyser de alltid om andre prevensjonsmidler.

Ikke glem at selv om nødprevensjon er praktisk dagen derpå, men det er ikke «gyldig» som prevensjonsmiddel ettersom det ikke beskytter mot graviditet i mer enn 75 prosent av tilfeller. Nødprevensjon må tas innen 72 timer etter samleie, og kan tas inntil 5 dager - men med mindre og mindre beskyttelse (suss.no).

Økning i salg av nødprevensjon
I en rapport fra Apotekforeningen ser man at i første halvår i 2006 ble det solgt 64 900 pakninger angrepiller (Norlevo og Postinor). Det var 12 prosent flere pakninger enn i samme periode i 2005, og 22 prosent flere enn i 2004.

For å få hjelp med alt du lurer på om sex kan du dra innom Klinikken for Seksuell Opplysning i Trondheimsveien 2.

I ferien er de oppe fra 16:30 til 20:00. Telefonnummer er 22 99 39 00 mellom 09:00 og 15:00.

Siste fra Yeye: gå til forsiden her!