(SIDE2): Den spanske undersøkelsen er utført av organisasjonen Equipe Daphne som består av en gruppe leger, hovedsakelig gynekologer. Deres undersøkelse blant 5000 kvinner fastslår at p-piller ikke gir noen variasjon i vekten. De fleste personene som deltok i deres test la verken på seg eller gikk ned i vekt, melder den danske avisen Politiken.

Avkrefter myten
Rundt 80 prosent av de 5000 kvinnene i undersøkelsen registrerte ingen vektøkning i forbindelse med at de begynte på p-piller. Videre viste det seg at 7 prosent faktisk gikk ned i vekt. Men den største andelen av testpersonene opplevde som nevnt ingen forandringer i vekten.

Ifølge en av legene, Iñaki Lete, er det stadig flere kvinner som ikke kun bruker p-piller som prevensjonsmiddel. P-piller med lavt hormonnivå kan forbedre livskvaliteten med tanke på blant annet menstruasjonssmerter og hudproblemer.

Selv om kvinnene i undersøkelsen ikke la på seg av p-pillene påpeker Equipe Daphne at de ikke vil avvise helt at noen kvinner kan oppleve å gå opp i vekt ved bruk av prevensjonsmiddelet. Men myten om at p-piller automatisk medfører til vektøkning, mener de er feil.

P-pille (forkortelse for prevensjonspille) er hormonpreparat i tablettform til forebygging av svangerskap. P-pillen inneholder to hormoner, et østrogen og et gestagen. Disse to hormonene er fremstilt i et laboratorium, men tilsvarer de to kvinnelige kjønnshormonene østrogen og progesteron. Sammen hindrer disse eggløsning og dermed muligheten for å bli gravid. Det gjør de ved å påvirke kroppens store hormonprodusent, hypofysen.

P-piller av kombinasjonstype regnes av Verdens helseorganisasjon (WHO) som forholdsvis sikre prevensjonsmidler med en graviditesfrekvens pr. år på 0.3 ved perfekt bruk, og 8 prosent ved normal bruk.

Minipille er prevensjonsmiddel for kvinner i tablettform som inneholder progestin som virkestoff, i motsetning til kombinasjons-p-piller som også inneholder østrogen.

(Kilder: Lommelegen/Wikipedia)

Følg med på siste nytt innen helse her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her