(Nordlys): Etter å ha fått slag mistet Stine Veronica (27) evnen til å lese. Hun fryktet at det ble slik resten av livet, men hun kom seg så godt at hun har blogget om hendelsen.

Hun våknet på UNN i oktober 2012, og fikk panikk, skriver fd.no.

- Da jeg våknet på sykehuset etter slaget kunne jeg ikke lese eller skrive. Synet var også redusert. Jeg hadde lest om hjerneslag tidligere og tenkte «å nei, blir jeg slik resten av livet», sier Stine Veronica Halvorsen.

Hun lurte på hvorfor det sto så mange i sykehusfrakker rundt henne, etter å ha vært bevisstløs i fleredager.

Legen fortalte henne at hun hadde overlevd hjerneblødning og blodpropp samtidig på mirakuløst vis.

- Det var veldig mye styr. De spurte om jeg brukte medisiner og om jeg røyket. Jeg husker at den ene legen spurte meg om jeg brukte p-pillemerket Yasmin, og om jeg ikke var klar over at det er en av de største årsakene til blodpropp, sier Halvorsen.

Andre største dødsårsak

Hun var heldig som overlevde. Hjerneslag er den nest største dødsårsaken i verden. På topp ligger iskemisk hjertesykdom, ifølge statistikk fra WHO.

Stine Veronica bestemte seg for å blogge om sin opplevelse, da mange stiller spørsmål ved at hun fikk slag. Hun er jo så ung.

- Mange sier ; oi har du hatt hjerneslag, du som er så ung. Du er jo ikke skjev i ansiktet eller lam i en arm. Heldigvis er jeg ikke det, men det er mange ting som man ikke ser som kan plage meg, sier Halvorsen.

Hun legger til at hun også skrev blogginnlegget om hendelsen fordi hun ikke ønsket å lage en såkalt ensformig rosablogg.

- Alt gikk i surr

Hvordan merkes et slag? For Stine Veronica begynte det hele med smerter, og at virkeligheten gikk i «surr» for henne.

- I bunn og grunn har jeg en diagnose som i korte trekk handler om at antistoffer i kroppen ødelegger blodplatene, og dermed har jeg for lite blodplater. Jeg fikk behandling mot dette. Da jeg avsluttet den fikk jeg vondt i hele kroppen og hadde vanskelig for å puste. Jeg kjente at noe var veldig galt, men jeg ble avfeid av helsevesenet med at dette var influensa, sier Halvorsen.

Hun hadde så vondt at hun ikke greide å stå opp om morgenen, eller å foreta seg noe særlig i løpet av dagen. Hun hadde også et voldsomt trykk bak øyet på den siden hvor blodproppen var.

- Jeg sov og sov. Klarte ikke å kjøre bil. Jeg kastet opp flere ganger i løpet av den helga, og husker at synet forsvant. Jeg gikk å la meg i senga, og husker ikke noe mer etter det. Men jeg skal ha fått et epileptisk anfall, og da ringte samboeren min etter ambulanse, sier hammerfestingen.

Oppførte seg rart

Han forsøkte først å ringe med telefonen til Stine Veronica, men hun husket ikke sin egen pinkode.

- Samboeren min reagerte på at jeg oppførte meg rart. Jeg har også sagt mye forskjellig til han som jeg ikke husker. Deretter har jeg visstnok blitt fraktet til sykehuset her hvor jeg lå på intensiven i et døgn, og så til UNN, sier Halvorsen.

Etter å ha overveid hva slags behandling som var minst farlig for henne, med tanke på at hun både hadde blødning og blodpropp, endte det med blodfortynnende.

Hun var bevisstløs i flere dager før hun våknet.

Store hodesmerter

- Jeg hadde veldig store hodesmerter etter dette, og helsepersonellet var veldig var på at jeg ikke skulle ha smerter. Derfor fikk jeg ganske mye morfin, men det er samtidig noe av det verste jeg har opplevd. Det virket som at kroppen ble iskald, sier Halvorsen.

Helsepersonell stilte seg deretter omtrent i kø for å hjelpe henne med opptreningen.

Men det gikk så å si av seg selv for hammerfestingen.

- Jeg lå under dyna på UNN og brukte mye krefter på å knekke koder og bokstaver. Men plutselig kunne jeg lese igjen etter noen dager. Jeg skulle til videre opptrening på Kirkenes sykehus, men valgte å dra hjem i stedet da jeg var kommet så langt i forhold til tilbudet, sier Halvorsen.

Nytt syn på livet

Hjemme har hun fått et nytt perspektiv på livet etter slaget.

- Jeg har oppdaget at livet faktisk kan forandre seg etter at man har opplevd en slik ting. Både i form av hva man prioriterer og hva man ser som viktig. Mange av vennene jeg hadde har jeg ikke lenger, siden ting forandrer seg. Jeg kan for eksempel ikke feste i helgene på grunn av medisiner som jeg må ta resten av livet, sier Halvorsen.

Det er også en erfaring i forhold til å forstå personer som har opplevd alvorlig sykdom og tap av evner bedre.

- Blant annet ble jeg fratatt sertifikatet, som var veldig nedverdigende for meg i den situasjonen jeg var i akkurat da. Jeg var allerede tatt i fra evnen til å lese og å skrive, og alt føltes urett ferdig der og da. I ettertid skjønner jeg selvfølgelig at jeg ikke kunne ha sertifikatet så syk som jeg var. Jeg fikk det for øvrig tilbake i februar 2013, sier Halvorsen.

HJERNESLAG
Hjerneslag er plutselig tap av kroppsfunksjoner på grunn av forstyrrelser i hjernens blodsirkulasjon. Blodpropp er den mest vanlige årsak, hjerneblødning skjer i 10-15 prosent av tilfellene.

De mest vanlige symptomene på hjerneslag er ansiktslammelse, lammelse i arm, språkforstyrrelse/finner ikke ord og taleforstyrrelse/utydelig tale.

Kilde: Fagråd for hjerneslag i Helse Nord og NHI

- Et mirakel å overleve

Hun var derimot ikke livredd etter slaget, eller da hun fikk høre om hva som hadde skjedd med henne.

- Man skulle tro det. Men det var omgivelsene som fikk meg til å tenke i de baner, at oi, dette kunne gått galt. Men man har jo tenkt sitt om hva jeg egentlig har overlevd. Legene på UNN kaller overlevelsen et mirakel når både blødning og propp oppstår i hjernen på samme tid, sier Stine Veronica.

Hun antar selv at slaget skyldtes en diagnose hun ikke tidligere visste om, som lettere lager blodpropper i kroppen hennes, samt en kombinasjon av røyking og p-piller.

- Det var et under at jeg overlevde, sier hammerfestingen.

Les flere saker fra Nordlys her