Gå til sidens hovedinnhold

På hyttejakt i utlandet

Rekordmange nordmenn jakter på fritidsbolig utenfor landegrensene. Her er noen gode råd.

5 prosent av oss har planer om å skaffe seg egen fritidsbolig i utlandet.

NA24 - din næringslivsavis

Det er dobbelt så mange som for tre år siden. Det viser Norges Eiendomsmeglerforbunds fritidsboligundersøkelse utført av analyseselskapet Sentio i juni i år.

Flest vil ved sjøen
Hele 22 prosent av husstandene i Norge har planer om å skaffe seg egen fritidsbolig. Undersøkelsen viser at 11 prosent ønsker seg bolig ved sjøen, 6 prosent på fjellet og 5 prosent i utlandet.

- Dette er i tråd med hvordan vi opplever markedet. Folks økonomi er god og flere ønsker å eie sitt eget fritidssted, sier direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund i en pressemelding.

- Mye å passe på
Til dem som ønsker å rette blikket ut av landet, kommer Tveter med denne oppfordringen:

- Når du skal anskaffe seg en bolig i utlandet er det viktig at å trå riktig. Valg av eiendomsmegler kan ha avgjørende betydning for hvordan kjøpet kommer i havn. Det er mye du skal passe på ved eiendomskjøp i utlandet, men gjøres forundersøkelsene grundig har du store muligheter for at eiendomskjøpet i utlandet gir deg de gleder du hadde forventet, sier Tveter.

Velger du en eiendomsmegler som har spesialisert seg på utenlandsmegling, vil du få hjelp med med spørsmål og praktisk gjennomføring, som kan være spesielt vanskelig når du handler fritidseiendom i et fremmed land, ifølge Tveter.

Vann og strøm
Det store flertallet (81 prosent) vil ha komfortabel standard på hytta. De fleste (63 prosent) klarer seg med strøm og vann, mens 18 prosent skal ha alle fasiliteter som i hus.

- Dette er ikke overraskende. Vi har sett over tid at man ønsker å ha vann og strøm. Dette kan henge sammen med at de som kjøper fritidsbolig ofte er småbarnsforeldre og da er det mer praktisk med vann og strøm. Et annet trekk vi har sett er at fritidsboligen brukes som hjem nummer to, og da er fasiliteter som vann og strøm i hvert fall en «nødvendighet», sier Tveter.

Bruker tid
Undersøkelsen viser at det tar tid å skaffe seg fritidsbolig. 3 prosent vil starte arbeidet med å skaffe seg egen fritidsbolig innen ett år. 3 prosent innen to år og 7 prosent svarer at det vil skaffe seg fritidsbolig innen 3-5 år.

– Folk kjøper ikke fritidsbolig på impuls, men planlegger nøye hvor og hvordan fritidsboligen skal være handling, sier Tveter.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien