Gå til sidens hovedinnhold

På randen til konkurs igjen

Nå er Per Heimly sin redning blitt begjært konkurs. Dette kan være dårlig nytt for kjendisfotografen.

Stjernefotograf Per Heimly har i over 11 år slitt med gjeld, mye gjeld. Nesten årlig har han vært en hårspredde fra konkursens rand.

Heimlys arbeidsgiver, Soft Focus, begjæres nå konkurs av Langseth Advokatfirma, men selv tror ikke Soft Focus på konkrus.

Reddet i siste liten
- Det at jeg har vært nesten konkurs en gang i året, har ikke vært lett, sa en åpen og ærlig Heimly, i et eksklusivt intervju med Nettavisen NA24 i fjor.

Da var han på randen til å gå konkurs. Han hadde 19 betalingsanmerkninger, lønnstrekk på 20 prosent og en konkursbegjæring fra Oslo kemnerkontor. Heimly skal ha et flere år gammelt skattekrav mot seg på 3,1 millioner kroner, ifølge Kapital.

I siste liten valgte Einar Schwaiger og Soft Focus å hjelpe stjernefotografen. Schwaiger ansatte Heimly som fotograf og faglig leder.

Nå har godtgjøreren selv blitt begjært konkurs, ifølge magasinet.

Mye tyder på at konkursbegjæringen knytter seg til nettopp manglende betaling av advokatkostnader som stammer fra redningsoperasjonen i fjor.

Heimly stilte aldri i retten da han hadde et skattekrav mot seg. Derfor stilte hans nye arbeidsgiver for han. Schwaginer hadde med seg advokat Anders Søtorp fra Langseth Advokatfirma. Nå tyder mye på at Schwaiger aldri gjorde opp for denne regningen. For nå er altså Schwaigers selskap Soft Focus konkursbegjært av Langseth Advokatfirma.

Samtidig har revisoren for selskapet trukket seg, de har ennå ikke fått levert regnskap, og selskapet er registrert med mange betalingsanmerkninger.

- Det har ikke skjedd noe mer etter at begjæringen ble sendt ut. Schwaiger svarer stort sett når han føler for det, og det har han ikke gjort på en stund. Heimly har i det minste tatt telefonen, men vi har ikke fått noe konkret fra det hold heller, sier Langseths advokat, Stein Eikeland til Kapital, om saken som skal opp for Oslo byfogdembete den 8. november.

Tror ikke på konkurs
Schwaiger forteller Nettavisen NA24 at kravet fra adovaktfirmaet lyder på 50.000 inkludert renter.

- Soft Focus AS bestrider kravets størrelse. Dette har vi meddelt, og vi har også meddelt at vi er villige til å gjøre opp den korrekte summen, som vi mener er omlag kr 12.000. Dette på tros av at Langseth advokatfirma har utført et arbeid som er langt under pari, og på ingen måte fullført sitt oppdrag tilfredsstillende, sier Schwaiger.

- Det finnes intet grunnlag for å begjære selskapet konkurs, og dette vil følgelig heller ikke skje.

Schwaiger mener at advokatfirmaet Langseth har brukt pressen som som pressmiddel.

- For denne side fremstår konkursbegjæringen som at kreditor på simpelt vis søker å presse gjennom et uriktig krav med håp om at Soft Focus AS, som representerer et kjent navn innen kunst og kultur, skal betale for å unngå negativ pressedekning av selskapet og vedkommende. Langseth advokatfirma har skriftlig truet med å gå til pressen tidligere. Utpressing kalles dette på godt norsk. Dette vil vi naturlig nok ikke akseptere, og vi møter da heller vår kreditor i retten for å få dennes vurdering på hva som er korrekt, sier Schwaiger.

Hva skjer nå?
- Jeg ønsker å jobbe mer og mer med kunsten. Jeg vil ikke bare ta bilder, men jobbe med film, TV og andre ting. Det er viktig for meg. Jeg vil ha flere ben å stå på. Som faglig leder og fast ansatt får jeg nå muligheten til å dyrke dette fullt ut. Det gleder jeg meg til, si Heimly til Nettavisen NA24 da det ble kjent at Heimly ble reddet av Schwaiger.

Det er tydelig at Heimly var glad for at Soft Focus hjalp han ut av knipa, men det er ikke sikkert han er like glad nå.

Spørsmålet er hva som vil skje med Heimly dersom hans arbeidsgiver Soft Focus går over ende? Heimly er fortsatt registrert med 17 betalingsanmerkninger og lønnstrekk, ifølge Kapital.

Det har ikke lyktes Nettavisen NA24 å få kontakt med Schwaiger for en kommentar.

Artikkelen fortsetter under bildet.

En rekke konkursbegjæringer
Første gangen Heimly ble begjært konkurs var i 2009, etter å ha skyldt kemneren mer enn 300.000 kroner i restskatt.

I 2009 begjærte Telenor Bedrift 40-åringen konkurs grunnet det Heimly selv karakteriserte som en ubetalt telefonregning fra 1993. I 2001 ble han også begjært konkurs, da på grunn av en restskatt på 310.000 kroner.

I 2012 truet kemneren med å slå Heimly konkurs, men han fikk tid til å gjøre opp for seg - noe det nå altså ser ut til at han ikke har klart.

Kjent fotograf
Fotografen er blant annet kjent fra NRK-serien «Ari og Per», der fotografen reiste rundt sammen med Ari Behn. Serien ble kåret til beste underholdningsprogram under Gullruten 2011. De er for tiden i gang med nye innspillinger av serien, denne gang på TVNorge.

Ari Behn og Per Heimly har vært venner i flere år.

Per Arne Heimly er opprinnelig fra Evenes kommune i Nordland. Han ble kjent i Norge da han med prinsessegemal Ari Behn tok sats og utropte seg som den «nye vinen» på Theatercaféen.

Han var også en periode redaktør av det internasjonale trendmagasinet Fjords Magazine som han var med å starte sammen med stylisten Pauline Nærholm.

Soft Focus AS har for tiden hendene fulle med å ferdigstille den hittil største og viktigste utstillingen i Per Heimlys karriere: «Denne Kjærligheten» som har åpning 23. november på annerkjente Soli Brug Galleri. Dette er en temautstilling sammen med 3 andre store kunstnere: Bjarne Melgaard, Olav Mosebekk og Bjørg Thorhallsdottir.

Reklame

Badetøy og bikini: De største trendene i 2021

Kommentarer til denne saken