Gå til sidens hovedinnhold

På rett side

Sveen og Emberlands muntre mytologiske menagerie er løs i sitt første album. Hinsidige Bar & Grill er en serie med gode ideer og frisk tone, men streken slurver vekk noe av lesegleden.

Det er velkjente figurer som befolker Hinsidige Bar & Grill: Jon Blund, den avskyelige snømannen, mannen med ljåen og sjøormen i Loch Ness er bare noen av dem. De er imidlertid ikke helt som du kjenner dem fra folkemytologien: Jon Blund er en kinky småkriminell, sjøormen sliter med selvtilliten og mannen med ljåen har litt vel stor sans for jobben sin.

Serieskaperne Sveen og Emberland tar oss altså med til mytenes bar, som heldigvis er noe ganske annet enn gamle vitsers kirkegård. Konseptet er artig, og poengene er både freidige og oppfinnsomme. Det er herlig røft når Mannen med ljåen lakonisk observerer en liten blomsterpike som kjøres ned av en skurtresker. Og stripesuiten om den ensomme unge mannen og sexspøkelset er glimrende.

En del av stripene er mer dvaske, stort sett når poengene fokuserer på figurenes mytologiske opphav. Serien fungerer bedre når denne ballasten er underforstått, og figurene settes inn i andre, uventede situasjoner.

Tegningene er det dårligste ved serien. Sveen og Emberland bruker en tykk strek som virker keitete. Med få detaljer og nesten ingen bakgrunn føles rutene litt tomme. Det er ikke noe galt med å tegne forenklet, men dette er for lettvint. Tekstingen passer heller ikke særlig godt inn i tegningene. Fortellingsteknikken, særlig timingen i stripene, er derimot god.

Hinsidige Bar & Grill startet i 1996, og albumet samler striper fra den gang frem til nå. Serien har vært trykt i bl.a. Smult og Dagbladet. Den går nå i Human-Etisk Forbunds medlemsavis Fri Tanke.

Andre aktuelle saker på tegneserier.no
Nytt tegneserieforlag
- Donald-forfatter og stripetegner starter nytt tegneserieforlag

Ukens serieklassiker: Da manga kom til Norge
- Gen – gutten fra Hiroshima var den første japanske serien i Norge, og en virkelig klassiker er det også!

Tegneserier.no i Angouleme
Vår medarbeider har vært til stede under en av verdens aller største tegneserie-festivaler, med over 100 000 besøkende:
Titeuf-tegner hedret
Seth og Ware refser digitale serier
Vinnerne i Angouleme

Reklame

NÅ: Stort salg på sport og friluft