Gå til sidens hovedinnhold

På tokt i Asia

John Fredriksen har flørtet med amerikanske borekjemper, men har falt for et riggselskap i Malaysia.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

SeaDrill har kjøpt opp 60,32 millioner aksjer tilsvarende 5,9 prosent av aksjene i selskapet SapuraCrest, ifølge Business Times.

NA24 - din næringslivsavis

Smedvig har hatt samarbeid med Sepura innen boreoperasjoner i Asia. Tidligere har Seadrill kjøpt opp Smedvig, og nå velger altså Fredriksen å kjøpe seg opp i SapuraCrest.

SapuraCrest er også i partnerskap med Acergy om det avansert rørleggingsfartøyet Sapura 3000 for arbeider på store havdyp i Asia. Dette skulle opprinnelig blitt levert i årets første kvartal, men har blitt utsatt til tredje.

Omregnet til norske kroner og med dagens sluttkurs på børsen i Kuala Lumpur vil SeaDrills nyervervelse være verdt i overkant av 157 millioner kroner.

Skal lede oppkjøpsbølgen
John Fredriksen har hatt et uttalt må til å lede an i oppkjøpsbølgen som råder innen boresektoren. Dette har Fredriksen gjort med suksess innen både tankmarkedet og laksesbransjen. Gjennom kjøpet av Smedvig for godt over ett år siden har Fredriksen-sfæren allerede bygget en norsk boregigant. Eastern Drilling er i ferd med å bli slukt, men Storeulv og vennene hans er sultne på mer.

Sammen med våpendrager Tor Olav Trøim har skipsrederen både pågangsmot og vilje til å handle raskt når situasjonene byr seg. Fredriksen er også en populær mann i kapitalmarkedet og investorene står i kø for å bli med på Storeulvs planer. Milliarder av kroner skaffes i løpet noen få timer.

Det har vært de store amerikanske boreselskapene som frem til nå har lokket mest. Trøim har tidligere uttalt at Seadrill er i samtaler med det største riggkjempene i USA om mulige samarbeid. Så langt har denne frierferden ikke gikk napp.

Sterk børsdag
Nå har Fredrikesen og Seadrill kastet seg over det malaysiske oljeserviceselskapet SapuraCrest Petroleum. Selskapet har flere lekterrigger og det er nettop et slikt samarbeid Seadrill tidligere har vært interessert i. Det norske boreselskapet har åpnet også åpnet opp for å plassere sine lekterrigger i et eget selskap.

Torsdag var en jubeldag for Oslo Børs. Blant de som gjorde det best var selskapene til John Fredriksen. Seadrill var intet unntak aksjen steg hele 4,97 prosent til 116,75 kroner. Aldri tidligere har Seadrill blitt verdtsatt høyere og satte med det ny topprekord på 45,6 milliarder kroner.

Seadrill la frem sitt resultat for første kvartal onsdag ettermiddag. Etter skatt satt riggselskapet igjen med et overskudd på over en milliard kroner.

NA24 har så langt ikke klart å få tak i representanter for SeaDrill.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien