Gå til sidens hovedinnhold

På vei mot toppen

Cato Zahl Pedersens ekspedisjon har startet ferden mot toppen av Mount Everest. Slik skal fjellet bestiges.

BASE CAMP (EverestUnarmed2007): Værmeldingene for neste uke er veldig gode, og dermed har valget vært lett.

Klatrerne er nå ferdig akklimatisert, og forlot i dag morges Base Camp på 5100 meter. Dagsmålet er mellomcampen på 5750 meter. Denne campen ligger midt mellom Base Camp og Advanced Base Camp. Det er rundt 22 kilometer mellom BC og ABC.

Turen i dag er svært lettgått i steinur. Det er én relativt bratt stigning etter rundt fire kilometer, men enkelt å gå. Cato & co overnatter i mellomcampen til i morgen. Det tar om lag fire timer å gå de 11 kilometerne.

Hør lydmeldinger fra Cato Zahl her.

Fantastisk skue
Da fortsetter ferden videre opp til Advanced Base Camp på 6400 meter. Turen foregår i omtrent samme terreng som i dag. Men utsikten er tidvis spektakulær, når de går igjennom et belte av issøyler og –skulpturer. Turen tar mellom fire og seks timer, alt avhengig av dagsform og tempo.

Antakelig tar EverestUnarmed2007 seg en hviledag på lørdag. Men det er avhengig av værforholdene. Dersom været og værmeldingene er gode, er det mulig at de fortsetter til Nordskaret på 7050 meter allerede lørdag. Eller de kan komme til å ta enda en dag i ABC.

Turen opp til Nordskaret er ikke spesielt lang. Men den siste etappen går opp en 300 meter høy isveegg, som stedvis er loddrett. Men med stegjern, tau og jumar byr ikke turen på særlige problemer.

Ikke vanskelig
Det er meningen at klatrerne skal overnatte i Nordskaret.

Mandag går ferden videre til Camp 2 på 7700 meter. Denne etappen er på rundt fire kilometer, og går opp et snøflak hvor det blir brattere mot slutten. Det er ingen tekniske problemer dit. Det skal overnattes i denne leiren.

Og tirsdag går de opp til den siste leiren – Camp 3. Den ligger på 8300 meters høyde. De kommer fram dit tidlig på ettermiddagen, og legger seg rett i teltene for hvile og om mulig få litt søvn. Erfaringsmessig blir det svært lite søvn i denne høyden.

For seint på tirsdag kveld starter trolig selve toppstøtet. Antakelig går gruppa fra Camp 3 i 22-23-tiden på kvelden. Deretter venter en svært tøff natt opp på nordøstryggen, der turens eneste tekniske vanskeligheter venter: First Step, Second Step og Third Step.

Beryktet
Alle tre «trinnene» er klipper som må klatres. Av disse er særlig Second Step beryktet. Det er en 30 meter høy klippe som kan være vanskelig å forsere når kreftene begynner å ta slutt.

Er det mye folk på fjellet blir det ofte kø her. Forhåpentlig går Cato & co såpass tidlig at de slipper å gå i kø.

Hvis alt går etter planen, står gruppa på toppen i morgentimene 16. mai lokal tid. Det betyr midt på natta her hjemme.

Men da er de bare halvveis.

Reklame

Slik får du godt internett på hytta