Etter et mislykket overtakelsesforsøk av Norges største kommunikasjonsbyrå i Brussel, gir Ap-dominerte First House opp EU-drømmen.

Det er gründer, styreleder og største aksjonær i Brussel-kontoret – Paal Frisvold- som sier dette til NA24 Propaganda.

– First House ønsket å ta over Brussel-kontoret ved å tilby meg partnerskap i fjor, noe jeg takket nei til, etter at vi ikke kom fram til enighet, sier Frisvold til NA24 Propaganda.

FØLG NA24 PROPAGANDA PÅ FACEBOOK HER

-Nå ser jeg at First House har lagt planene om eget Brussel-kontor på is, fortsetter Frisvold.

Frisvold fremst i EU
Paal Frisvold er trolig den fremste norske EU-lobbyisten, i tillegg til å være leder av Europbevegelsen.

Han opplyser videre at hans daglige leder i Brussel-kontoret, Erlend Engh, slutter for å bli konsulent i First House. Han vil ha base i Oslo, men med en kontorplass i First House's internasjonale partner Fipra i Brussel.

- Jeg ønsker Erlend og First House lykke til, men konstaterer at nok et norsk kommunikasjonsbyrå forlater Brussel for å drive EU-lobbying fra Oslo, sier Frisvold.

Les også: Toppbyrå soper inn Ap-topper

For First House er ikke alene om å gi opp Brussel-drømmen. Tidligere Statoil-topp, Arve Thorvik, og tidligere Hydro-topp, Bjørn Trettvoll, la ned det Brusselavdelingen til Axxept, i fjor høst.

- De la ned virksomhet her i Brussel etter et knapt år, sier Frisvold. Det er ikke lett å drive lobbyvirksomhet overfor EU fra Norge, særlig når man ikke har noen i det norske i systemet.

- Vi må være mye dyktigere enn våre konkurrenter fra medlemslandene som har sitt nasjonale nettverk å forholde seg til. Tilstedeværelse og langsiktighet er derfor helt uunnværlig for å lykkes, sier Frisvold til NA24 Propaganda.

Må ha europeisk nettverk
For å kunne påvirke EU-systemet må man kunne tenke europeisk, ha god kjennskap til prosessene, et bredt nettverk og sist, men ikke minst, troen på at EU har en rolle å spille, ifølge Frisvold.

- Ingen slår Brussel-kontoret på noen av disse områdene, sier sjefslobbyisten til NA24 Propaganda.

Frisvold startet Brussel-kontoret i 2001, men overlot den daglige driften til Kjetil Stake i 2005. Siden da har han jobbet på heltid for Miljøstiftelsen Bellona.

Brussel-kontoret har seks ansatte med egen representasjon i Oslo, ledet av Helene Tofte, kjent fra NRKs program "Jobben for livet".

Ingrid Kylstad tar over som daglig leder fra 1. april.

Hva er grunnen til at dere ikke kom til enighet?

- Det var vel det økonomiske og oftest er det jo det alt dreier seg om, men også helheten, sier han.

Mislyktes med hybridløsninger
Kan du se at det er flere byråer som prøver seg utenfor norske grenser som mislyktes?

- Det vi ser er at det er en del norske selskaper som allierer seg med sine europeiske alliansepartnere. Og problemet med det er at norske bedrifter og jobbe med norske bedrifter, for de utenlandske

- Det er også slik at det er få europeere som kan stave ordet ESA (Efta Surveillance Authority ). Den norske tilknytning til EU, er veldig lite synlig her nede. Det betyr at du må ha norske folk som er koblet til systemet og som kan det.

- Vår erfaring, og grunnen til at vi gjør det bra her nede, er for at vi har ansatte med erfaring fra systemet. I tillegg til at vi er det største norske selskapet, sier han.

- De som prøver her nede med hybridløsninger, ved at de har kontor i Oslo vil mislyktes er vår erfaring etter 10 år her nede, forklarer Frisvold til NA24 Propaganda.

Vil ikke kommentere
Administrerende direktør i PR-byrået First House, Per Høiby, har denne kommentaren til saken:

- NA24 og Nettavisen har tidligere i dag publisert en sak med en av våre konkurrenter som eneste kilde. Denne kilden - Paal Frisvold ved Brussel-kontoret har uimotsagt fått framsette løgnaktige og skadelige påstander om vår virksomhet. Nettavisens økonomiredaktør var inntil nylig styremedlem i Frisvolds selskap og har således en forbindelse med kilden som skulle tilsi ekstra varsomhet. First House fikk heller ikke utøve den samtidige imøtegåelsesretten i henhold til Pressens Vær Varsom-plakat punkt 4.14, før saken ble publisert. Begge disse forholdene er brudd på god presseskikk. Forøvrig har jeg ingen interesse av å kommentere løgnhistorier som NA24 og Nettavisen velger å publisere, men ser heller fram til behandling i Presses Faglige Utvalg.

- Skyter på budbringeren
Nettavisens redaktør, Gunnar Stavrum, ser med ro fram til en PFU-behandling.

- Først ønsket First House sterkt å få kommentere saken, og da dette ble akseptert velger de å bruke tilsvarsretten til å skyte på budbringeren. Vår økonomiredaktør avviklet selvsagt alle sine næringsinteresser da han startet her for flere måneder siden, og har ingen økonomiske interesser i Brussel-kontoret. Forøvrig er det heller ikke han som har skrevet saken.