Gå til sidens hovedinnhold

Paal den store

198 jobber verden rundt i fjor. Vi vet hvorfor.

(Molde/side2.no): Paal Nilssen-Love Large Unit - Moldejazz 18. juli

Paal Nilssen-Love er en av norsk musikks aller største eksportartikler - om ikke den største.

Til tross for at han ikke er yngst lenger, noe han har hatt for vane helt siden han slo gjennom på midten av 90-tallet, så virker den 38 år unge Nilssen-Love like energisk, søkende og ustoppelig som tidligere. Premieren på hans nye store band, Large Unit, blei akkurat så tøff som vi hadde grunn til å vente.

Etter initiativ fra kollega Eldbjørg Raknes og hennes Sjøbygda Kunstnarhus, blei dette bandet unnfanga og i Selbu, der huset finnes, har de også kommet sammen og kjemi og musikk har oppstått mellom musikanter fra forskjellige miljøer og generasjoner.

I tillegg til seg sjøl på trommer hadde han med seg Andreas Wildhagen (trommer), bassistene Jon Rune Strøm og Christian Meaas Svendsen, saksofonistene Klaus Ellerhusen Holm og Kasper Skullerud Værnes, kornettisten Thomas Johansson, Børre Mølstad (tuba), Ketil Gutvik (gitar), Lasse Marhaug (elektronikk) og det eneste utenlandske innslaget, svenske Mats Äleklint på trombone.

For første gang har jeg har sett frijazzeren Paal Nilssen-Love, som står på ønskelista til absolutt alle innen dette uttrykket, ustyrt med notestativ på scena. Nå var det absolutt ikke lange blekker det var snakk om, men mer retningsanvisninger for det store bandet. Vi blei servert urhippe ensemblesekvenser, løse, men med struktur der Nilssen-Love, eller Lovis som hans gode venn Bjørnar Andresen kalte han, satte inn bandet med enkle instruksjoner. Solistisk var det sjølsagt toppklasse hele veien og vi fikk oppleve hvordan de forskejllige instrumentalistene og "miljøene" utfordra hverandre på et heftig vis. Dessuten fikk vi noe som likna på chase og nesten et godt gammeldags trommebattle til slutt.

Sjøl om dette bandet også har de samme åpne, løse og frie idealene som det aller meste Nilssen-Love driver med, så var det nesten sjølsagt mer strukturert enn vanlig. De hadde øvd!!!

Med rundt 300 reisedøgn i året er det sikkert vanskelig å presse inn nye band og prosjekter for Lovis. Kjenner vi han rett får han likevel til det han vil på det området også og det vil være å håpe at han prioriterer Large Unit - dette er nemlig musikk og et band som kan røske opp hvor som helst på kloden.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken