(SIDE2): Det er ingen som vet hvorfor dusinvis av store rokker i djevelrokke-familien har skylt i land på en strand ved Gaza by denne uken.

Svært uvanlig
Det skal være første gang på seks år at mobula-rokken er sett ved kysten her, skriver den britiske avisen Daily Mail.

Rokkene er like de velkjente djevelrokkene, og er i slekt med arten. De kan bli over fem meter brede, og veie opp mot drøye 75 kilo.

Uklart
Det er ingen som vet hvorfor de store rokkene lå blodige på stranden torsdag morgen.

En av verdens ledende eksperter på rokker, Bob Rubin, forteller til den britiske avisen et slikt funn har han aldri opplevd tidligere.

- Denne observasjonen er underlig for meg, og er noe jeg aldri har sett før. Jeg har jobbet i Californiabukta i mange år der det er rikelig mobula-grupperinger, men jeg har aldri sett en slik «massestranding», sier Rubin.

Mobula-rokkene lever i grupper som kan komme opp i tusenvis av dyr. De hopper i vannflaten og leker seg i luften, og Rubin sier at det kan være en årsak til de blodige finnene. Han mener de kan ha slått seg på steiner, båter eller på hverandre.

- Store undersjøiske lyder eller elektriske signaler kan ha forårsaket en tilstand av forvirring, men det er bare en gjetning fra min side, sier eksperten videre. En obduksjon av dyrene vil være nødvendig for å finne årsaken til massestrandingen.

FAKTA:

Mobularokkene tilhører bruskfisk-underfamilien av de såkalte ørneskatene (Myliobatidae).

Gruppen omfatter 17 arter, og er de største av alle skater. De lever av plankton som viftes inn i munnen av en horn- eller finnelignende utvekst på hver side av munnen.

Djevelrokker og mobularokkene er utbredt i varmere hav.

Den største arten er djevelskate (Manta birostris) hvis bredde mellom «vingespissene» kan bli over sju meter og veie over tre tonn.

(Kilde: Wikipedia)

Les også: