Gå til sidens hovedinnhold

Paltrow overbeviser ikke

Det hjelper ikke at Anthony Hopkins er hyret inn til denne filmen. Historien om mattegeniet og hans datter mangler «Proof».

Proof (Proof). Usa 2004. Regi: John Madden. Med: Gwyneth Paltrow, Anthony Hopkins, Jake Gyllenhaal, Hope Davis.

Sensur: 11 år

Tittelen i seg selv gir gjerne visse indikasjoner på nivået på filmen. Den henspiller blant annet på matematiske beviser, samt beviset som Gwyneth Paltrows rolle mente hun ikke burde trenge å gi sin kjæreste når han setter hennes geniale matematikkevner i tvil. Eller noe i den dur.

Paltrow spiller Catherine, datteren til en nylig avdød matematikkprofessor (Anthony Hopkins). Mannen var regnet for et geni uten sidestykke i det matematiske miljøet, men de fem siste årene av sitt liv tørnet det for ham. Dette labile trekket har vist seg mer hyppig hos folk med matematiske evner. Datteren har arvet farens talent, men er livredd for å bruke det fordi hun frykter at hun også skal arve farens galskap.

Gjennom tilbakeblikk får vi se hendelser og samtaler mellom far og datter i de siste årene da hun flyttet hjem og stelte ham, samtidig som nåtidens handling går ut på at en av professorens elever Hal (Jake Gyllenhaal) leter gjennom professorens arbeider på jakt etter matematiske beviser. Samtidig ankommer også Catherines fjerntstående søster, for å hjelpe til med å finne svar på deres fars liv og arbeider.

Historien har for så vidt potensiale til å bli en fin film med passelig mengde alvor. Men handlingen er noe stivbeint, og Gwyneth Paltrow er for kul i klær og fremtoning til å virke troverdig som et matematisk geni med et plaget sinn.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken