Det kommer frem i Panama Papers, som beskrives som tidenes største dokumentlekkasje.

376 journalister har det siste året gransket 11,5 millioner dokumenter som avdekker skatteparadisenes sentrale rolle i den globale finansindustrien.

Dokumentene er lekket fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca, som har spesialisert seg på å opprette og administrere selskaper i skatteparadiser.

På kundelisten deres står blant annet 12 statsoverhoder/statsledere, over 100 andre politikere, 29 milliardærer og mer enn 200 nordmenn.

Det var den tyske avisen Süddeutsche Zeitung som først fikk tilgang til dokumentene. Kilden skal være en anonym medarbeider i Mossack Fonseca.

Aftenposten har fått tilgang til materialet gjennom stiftelsen The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Mer enn 100 medieorganisasjoner verden over er med i graveprosjektet.

Dokumentene skal gå helt tilbake til advokatfirmaets etablering i 1977 og fram til utgangen av 2015.

Stortinget vil skjerpe innsatsen mot skatteflukt
Partiene på Stortinget er i innspurten i arbeidet med en skattereform som kan gjøre det vanskeligere for bedrifter og enkeltpersoner å plassere penger i skatteparadiser.

– Avsløringene i Aftenposten forsterker vår oppmerksomhet om regler mot skatteflukt. Jeg oppfatter at alle partier er enige om at vi skal sikre skattebasen i eget land, sier finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) til NTB.

Han vil ikke røpe noen detaljer, men bekrefter at problematikk knyttet til skatteparadiser har vært del av samtalene om en skattereform på Stortinget.

– Det er tverrpolitisk enighet om å uttømme alle muligheter for å hindre skatteflukt, men for å lykkes må vi lene oss på arbeidet som gjøres internasjonalt, sier Syversen. Han mener den pågående prosessen i OECD er løfterik, ikke minst kravet om rapportering mellom skattemyndighetene i det enkelte land.

Etter det NTB erfarer legger partiene opp til gruppebehandling av en skisse til enighet om skattereformen når stortingsgruppene møtes på onsdag.

Krever gransking av bruk av skatteparadiser
Tax Justice Network mener Stortinget må kreve en gransking for å følge opp avsløringene om hvordan DNB har hjulpet kunder med å opprette selskaper i skatteparadiser.

– Avsløringene viser at kampen mot skatteparadisene langt fra er vunnet, og at tiltakene som er blitt gjort til nå, har vært alt for puslete, sier daglig leder Sigrid Klæboe Jacobsen i Tax Justice Network Norge i en pressemelding.

Hun mener saken vitner om svikt i mange ledd.

– Når støvet legger seg, bør Stortinget kreve en gransking og helhetlig plan for å beskytte samfunnet vårt mot den globale hemmeligholdsindustrien, sier Jacobsen.

– Avsløringene viser bare toppen av isfjellet, sier hun.

Det var Aftenposten som kom med avsløringene. DNB vedgår å ha bistått 40 kunder med å opprette selskaper på Seychellene.

(©NTB)