Gå til sidens hovedinnhold

Mæland: - Samfunnsansvar må være mer enn en teoretisk øvelse

Næringsminister Monica Mæland (H) sier hun hadde forventet langt større åpenhet fra et selskap som DNB.

OSLO (Nettavisen): - Arbeidet med samfunnsansvar må være mer enn en teoretisk øvelse i selskapene der staten har eierskap. Det må være et arbeid som preger selskapet fra topp til bunn, sa næringsminister Monica Mæland (H) i sitt svar til stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

Syversen spurte hvordan statsråden oppfatter at statens prinsipper for god eierstyring og åpenhet blir etterlevd i selskaper som DNB, Hydro, Statoil og Telenor.

Les også: DNBs virksomhet i skatteparadiser var oppe flere ganger

De siste avsløringene i den såkalte Panama-saken er bare én i rekken av saker som har stilt statsråden med ansvar for statlig eierskap i forlegenhet. Lekkasjene fra advokatkontoret Mossack Fonseca viste hvordan DNB har bistått sine kunder med å etablere postkasseselskap i skatteparadis, en praksis DNB sier de angrer på.

Monica Mæland gjorde det klart at hun sterkt misliker denne praksisen og at dette kommer for en dag først nå.

Glad for avsløringer

- Jeg skulle ønske dette var opplysninger som hadde fremkommet i vår eierdialog. For mange av selskapene gjelder det forhold som går langt tilbake i tid, og dette burde ha fremkommet for mange år siden. Når det ikke har skjedd, er jeg glad for at dette nå er blitt offentlig, slik at vi kan følge opp og se på hvilke konsekvenser det skal ha for selskapene og vår eierstyring, sa Mæland.

Statsråden gjorde det klart at når det gjelder bruk av skatteparadis og åpenhet i selskapene har staten som eier entydelige forventninger:

- Ikke til å misforstå

- Våre forventninger her er helt entydige. Jeg ber deg lese side 83 i eierskapsmeldingen. Den er ikke til å misforstå, sa Mæland i et svar til Snorre Valen (SV). Spørsmålet var om statsråden vil instruere de delvis statseide selskapene å avslutte all virksomhet i skatteparadis.

Eierskapsmeldingen, som ble vedtatt i Stortinget i februar 2015, gjør det klart at selskapene ikke skal bruke skatteparadis og at det det skal være åpenhet rundt pengestrømmer og skatt og at tiltak for å hindre korrupsjon skal være en del av selskapenes systemer.

Når det gjelder DNB minnet Mæland om at hun har bedt om en skriftlig redegjørelse fra selskapet og at det også er sendt inn nye spørsmål hun forventer svar på.


Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H), næringsminister Monica Mæland (H)og
arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) deltar i den muntlige spørretimen onsdag.

Følg Stortingets spørretime direkte her


Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken