Gå til sidens hovedinnhold

Oljefondet inne i skandalebankene

Oljefondet er tungt inne i flere av bankene som brukte Mossack Fonseca mest til å opprette offshore-enheter for kundene.

- Som investor i mer enn 9000 selskaper over hele verden utgjør lukkede jurisdiksjoner og skatteunndragelse en finansiell risiko for fondet. Vi forventer at selskapene har åpenhet rundt spørsmålet, og at vi i vår dialog med dem får informasjon om hvordan selskapene forholder seg til skatt, sier kommunikasjonssjef Marthe Skar i Norges Bank investment management (NBIM) til Nettavisen.

I Oljefondet er fire av de ti bankene som brukte advokatselskapet Mossack Fonseca mest til å opprette skallselskaper.

Les også: Advokatfirma hevder hackere står bak Panama-lekkasjen

Totalt har Norges Bank investment management aksjer for 53,5 milliarder kroner i disse fire selskapene.

The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) har publisert en liste over de 10 bankene som brukte advokatfirmaet i Panama som nå er sentral i skandalen som nå ruller opp.

Totalt er det snakk om 500 banker som til sammen har registrert 15.600 skallselskaper hos gjennom Mossack Fonseca. Allerede har en banksjef, i Østerrike, gått av som følge av avsløringene. Flere andre banker, blant disse DnB og Nordea, må tåle sterk kritikk.

Les også: Nordea svarer på Panama-avsløringene
Les også: DNB-topper hadde kontakt med Mossack Fonseca

Du kan se listen over de ti selskapene lenger nede i artikkelen.

Artikkel fortsetter under lenkevindu

Credit Suisse Channel Islands Limited er en del av den sveitsiske bankgiganten Credit Suisse Group - et selskap Oljefondet har nesten 5 prosent av. Denne banken har registrert 918 av de 15.600 skallselskapene.

Oljefondet har også nesten 2 prosent av aksjene i HSBC Holdings PLC til en verdi av 27,2 milliarder kroner. HSBC og tilknyttede selskaper har opprettet til sammen 2.300 skallselskaper. På lista presentert under, er HSBC privatbank i Monaco og HSBC privatbank i Sveits ført opp blant de topp 10.

I tillegg har Oljefondet aksjer for 7,7 milliarder i UBS AG, som innehar sjetteplassen på den lite flaterende lista, og en mindre post i Rothschild Trust Guernsey Limited som er oppført på plass nummer ti.

Artikkel fortsetter under lenkevindu

- Vi analyserer risiko relatert til selskapsstyring, miljømessige og samfunnsmessige forhold. Som en del av dette arbeidet gjennomførte vi flere selskapsanalyser der vi så på selskapsstyringen og skattespørsmål i 2015. I tillegg hadde vi et særlig fokus på dialog med europeiske banker. Blant temaene som ble tatt opp var risikohåndtering, regulering og tilsyn og styrekultur, sier Marthe Skaar i NBIM til Nettavisen.

- Dersom det blir avdekket ulovlig praksis i selskaper fondet er investert i, vil vi tilnærme oss dette på vanlig måte. Det betyr at vi krever informasjon fra selskapet og redegjørelse fra styret om hvordan problematikken håndteres. Uttrekk på etisk basis håndteres av Etikkrådet, sier hun.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken