Gå til sidens hovedinnhold

Et bunnsolid undervannskamera

Trenger du et kamera som tåler både dykking og store fall, bør du sjekke ut Panasonic FT2.

(Teknofil.no) Vi har tidligere testet fire kameraer som tåler en støyt, og nå kommer også Panasonic på banen med DMC-FT2, en tøffing som tåler å oppholde seg opptil ti meter under vann. Dette er en god løsning for deg vil ha mulighet til å ta bilder på regnvåte fisketurer.

Kort om DMC-FT2
Den nye råtassen fra Panasonic tåler som sagt mye juling. Du kan fint bruke det under vann, ned til ti meters dyp. Den er også resistent mot støt og ifølge Panasonic skal kameraet tåle fall fra opptil to meter, noe vi kan bekrefte etter gjentatte tester. FT2 skal også tåle temperaturer ned mot ti minusgrader.

Videre har modellen 14,1 megapiksler oppløsning, 4,6 ganger zoom, ansiktsgjenkjennelse og mulighet for å ta opp filmsnutter i HD-kvalitet. TF2 er ustyrt men en Leica-linse som har blenderåpning fra 3,3 til 5,9 og en vidvinkel på 28 millimeter. ISO-verdien justeres automatisk, men kan også manuelt stilles mellom 80 og 1600 ISO. Prisen på modellen ligger i skrivende stund rett i overkant av tre tusen kroner på nett.

Finn beste pris på DMC-FT2 her.

I esken medfølger det foruten apparatet batteri, lader, holdestropp, overføringskabel til PC, kabel for tilkobling til TV-en, samt et silikonhylster som du trekker rundt kameraet for økt beskyttelse. Det medfølger ikke minnekort, så det må du kjøpe i tillegg. Vi anbefaler deg et minnekort på minimum 4 gigabyte dersom du også skal filme i HD.

Brukervennlighet
DMC-FT2 er ikke blant de minste kompaktkameraene, men har et robust og røft design. De forskjellige lukene som kan åpnes, som for å for eksempel batteriluken, har en ekstra låseanordning, slik at de ikke skal gå opp ved et uhell under vann. Skjermen er stor og klarer seg greit i sollys, men vi forundrer oss over at skjermen er plassert slik at den stikker en millimeter på utsiden av kamerahuset, noe som gjør at muligheten for å få riper er betraktelig større. Linsen har heller ingen form for beskyttelsesdeksel.

Antall knapper på modellene er redusert til det minimale, uten at det går ut over justeringsmulighetene. Dette for at bruk under vann også skal gå lettere. Den eneste knappen som er litt trå å betjene er zoomknappen. Med silikonhylsteret blir knappen enda litt mer klumsete, men vi anbefaler allikevel å bruke det. Spesielt under vann, der grepet blir en del bedre med beskyttelsen på.

Menygrensesnittet på FT2 er logisk oppbygd, og er dermed lettfattelig. Med navigeringstasten på siden av skjermen kan du enkelt slå av og på funksjoner, som for eksempel å justere blitsen eller slå på makro.

Bildekvalitet
DMC-FT2 tar generelt gode bilder, spesielt under gode lysforhold. Du har mulighet til å velge mellom forskjellige moduser. Vi testet blant annet kameraets automatiske funksjon, iA, og denne velger i mange tilfeller gode innstillinger, og gjør derfor en god jobb dersom du ikke ønsker å stille inn variablene selv. Bildestabilisatoren på FT2 fungerer også godt, og hjelper deg til å sikre skarpe bilder.

Som nevnt tar kameraet generelt gode bilder, men sliter med en del støy så fort du beveger deg over 400 ISO. Blitsen på kameraet er kraftigere enn DMC-FS10, som vi testet for et par uker tilbake. Gjengivelsen av farger undervann er noe som imponerer oss med denne modellen, samt at videofunksjonen også gir gode resultater, med jevn flyt.

Konklusjon
DMC-FT2 er et gjennomført godt kompaktkamera, som egner seg spesielt bra til røft bruk. Her får du en modell som kan brukes under vann, er slagresistent og tåler kalde temperaturer. Bildekvaliteten er generelt høy, og den gjengir farger under vann godt. Kameraet er enkelt i bruk med oversiktlige menyer.

Som rent kamera finnes det bedre modeller på markedet som tar bedre bilder. Bildene får en del støy når du tar bilder med over 400 ISO. Plasseringen av skjermen gjør den utsatt for riper, og linsen har heller ingen form for beskytelsesdeksel. Zoomknappen er litt trå, og responderer derfor ikke like godt som de øvrige knappene.

Alt i alt får du et gjennomført kamera som tåler røff behandling, og kan brukes under vann. Designen er tiltalende, og bildekvaliteten er god.

Les også: Vi tester fire tøffinger som tåler vann.

Kommentarer til denne saken