Gå til sidens hovedinnhold

Pannekakefest

Stek en høy stabel pannekaker, og du har straks et himmelsk godt måltid. Oppskrift på amerikanske pannekaker er blant flere du finner her.

Egg, mel, melk, salt, smør, en god stekepanne og litt tålmodighet. Dette er i korthet trylleformelen for suksess. «Alle», både barn og voksne, liker pannekaker.

Røren
Tykke og mettende pannekaker, eller franske crêpes tynne som kniplinger – valget er ditt.

En «vanlig»« pannekakerøre skal være såpass tykk at den drypper langsomt fra en skje eller mugge, men ikke like tykk som en vaffelrøre. En crêpes-røre skal være tyntflytende og lett å helle.

Uansett hva du velger, pass på ikke å vispe røren for mye, ellers kan resultatet bli seigt.

Til middagspannekaker kan du gjerne bytte ut hvetemel med litt sammalt mel i røren. Til dessertpannekaker rører du inn litt sukker, og evt. også ekstra smak som sitronskall og sjokolade.

Stekingen
Til stekingen er en teflonpanne med feilfri og porselensglatt overflate det beste du kan bruke. Varm pannen opp på middels temperatur. Et triks for å finne ut om temperaturen er riktig er å helle litt vann på pannen. Dersom vannet hopper og danser som kvikksølv er varmen akkurat passe. Fordamper det med en gang, er det for varmt. Om det bare damper, for kaldt.

Kjøkkenpapir dyppet i litt olje eller smeltet smør er fint å bruke til å stryke i et tynn-tynt lag over stekepannen. Dette trenger du ikke å gjøre mellom hver pannekake.

Pannekakene steker du på 1–2 minutter på hver side til overflaten er vablete (crêpes trenger bare 30–40 sekunder på første siden, deretter 15 sekunder på den andre). Snu med stekespade, eller hvorfor ikke driste seg til å vende dem i luften? Litt leking med maten er ikke å forakte.

Ideelt sett burde pannekakene løftes fra pannen og direkte over på tallerkenene ved middagsbordet. Men for at kokken skal få være med på pannekakefesten, er det best å steke opp en god stabel. Bakepapir mellom hver pannekake gjør at den nystekte konsistensen bevares bedre.

Prøv nytt tilbehør
I Norge er fleskepannekaker og pannekaker med blåbærsyltetøy og ertesuppe ved siden av tradisjon. Det er godt, ingen tvil om det. Men det finnes enormt mye annet passende følge til pannekaker, enten de skal være til middag eller til dessert.

Middagspannekaker kan du fylle f.eks. fylle med ost, kjøttsauser og stuinger – det gir et saftig resultat i seg selv. Eller du kan ha sausen ved siden av. Skinkepålegg rullet inni pannekaken, servert med blomkål/broccoli og hvit saus er et velsmakende eksempel.

Dessertpannekaker kan du servere med bl.a. syltetøy, sukker, frukt og bær, nøtter, sauser, is, krem, kremost. Litt «melissnø» gjør seg som pynt.

Du kan rulle pannekakene, lage knytter, brette dem i to eller fire, eller legge flere pannekaker lagvis med fyll som en kake.

Pannekakesuppe
Du kan også skjære pannekakestrimler som haes i grønnsak- eller kjøttsuppe til forrett.

Eller hvorfor ikke spise pannekaker til helgefrokost? Amerikanske pannekaker med lønnesirup er verdt å prøve.

Russiske blini, små tykke pannekaker med gjær og bokhvetemel, servert med rømme og kaviar er lekker snacks eller forrett.

Like sikkert som jorden rund: Det finnes all verdens pannekaker for enhver anledning, til hverdag og til fest. Men det er uansett en fest å spise dem!

Oppskrifter på middagspannekaker:
Fleskepannekaker
Fylte pannekaker
Pannekaker med sjampinjongstuing
Grønne pannekaker med wokede grønnsaker
Blini

Oppskrifter på søte pannekaker:
Sjokolade-crêpes
Appelsinpannekaker
Kokospannekaker med romsmør
Amerikanske pannekaker
Ovnspannekake med bær

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien