(SIDE2:) Pannekaker er barnas middagsfavoritt. Men bortsett fra næringsstoffene i melken, er det ikke mye «mat» i lyse pannekaker. Disse er også supre og sunne som lefser i matboksen eller som wraps til andre middagsmåltider.

- Dersom du erstatter drøye halvparten av hvetemelet med sammalt fint hvetemel og litt havregryn, får du pannekaker med langt mer næring. Disse vil naturligvis mette mer også, sier matfaglig konsulent Marianne Antonsen i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

En vanesak
Enkelte vil kanskje rynke litt på nesa første gang de får grove pannekaker. Det kan være snakk om en tilvenningsfase.

- Man kan gjerne begynne med å ha i kun litt grovt mel, for deretter å øke andelen neste gang. Men dersom du serverer de grove pannekakene nystekte og varme, med godt tilbehør, synes også barna det er kjempegodt, sier Antonsen i Melk.no.

De grove pannekakene kan også benyttes som lefser. Har du noen til overs fra middagen, kan du for eksempel legge litt skinke, salat og ost i midten og rulle sammen. Disse lefsene er garantert populære i matboksen eller matpakken. Grove pannekaker kan også brukes som wraps til ulike middagsretter, gjerne fylt med ostesaus eller tex-mex-ingredienser.

Grove pannekaker

Ingredienser (4 personer):

1 ½ dl sammalt hvete, fin

½ dl havregryn

1 ½ dl hvetemel

¼ ts salt

2 stk. egg

5 dl lettmelk

1 ss smør, smeltet

Fremgangsmåte:

Ha mel og salt i en bolle. Visp sammen egg og melk og bland det gradvis inn i melet til røren er glatt og uten klumper. Bland i smeltet smør. Dekk til røren og la den stå i ca 30 minutter og svelle.

Varm en teflonpanne på middels varme og smelt i litt smør. Hell i så mye røre at den så vidt dekker bunnen. Drei pannen så røren blir jevnt fordelt over hele bunnen. Snu pannekaken med en stekespade når den har stivnet på overflaten. Pannekaken skal være gulbrun på begge sider. Brett pannekaken i fire. Server pannekakene lun eller kald med tilbehør.

Denne røren holder seg godt i kjøleskapet i flere dager. Røren kan også fryses.

Forslag til tilbehør:

Cottage cheese, syltetøy og/eller frukt og bær, for eksempel banan, kiwi og rips.

For å se hvordan du lager grove pannekaker, klikk deg inn på web-tv’en under. Her viser en kokk fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter deg hvordan du gjør det. Filmen tar kun et par minutter.

HTML EMBED