(SIDE2:) - Dette er et produkt med en kombinasjon av paracetamol og koffein som ikke bare vi, men også de fleste eksperter er skeptiske til. Det er fordi det kan gi en økt risiko for overforbruk av legemiddelet, sier Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk til Side2.

- Reduserer tretthet
Pillen «Paracetduo» ble lansert 1. februar og selges i apotek. I disse dager reklameres det for produktet rundt omkring i Oslo. Nyheten inneholder en kombinasjon av paracetamol og koffein. Tanken er at koffein forsterker den smertestillende effekten av paracetamol, og kan også minske tretthet som ofte forekommer ved smerte, ifølge legemiddelfirmaet Weifa.

Produktet brukes mot milde til moderate smerter som hodepine, ryggsmerter, tannpine eller menstruasjonssmerter.

- Paracetduo er et reseptfritt smertestillende legemiddel som inneholder 500 mg paracetamol og 65 mg koffein. Fordelen med Paracetduo sammenlignet med Paracet og andre paracetamolholdige produkter er at kombinasjon med koffein gir en forbedret smertestillende effekt. Dessuten vil innholdet av koffein kunne redusere tretthet og virke oppkvikkende. Koffeininnholdet tilsvarer mengden koffein i en kopp kaffe. Paracetduo virker også febernedsettende, sier forsknings- og utviklingsdirektør Astrid T. Bratvedt i Weifa til Side2.

- Unødvendig
Legemiddelverket er imidlertid ikke begeistret for nyheten, og skriver på sine nettsider at de mener koffeintillegget er unødvendig for de fleste pasienter.

- Koffeinet kan bidra til å forsterke det som kalles «medikamentoverforbrukshodepine», påpeker Madsen.

Han legger til at deres klare råd er at vanlig paracetamol er førstevalg ved behandling av smerter.

Når det gjelder godkjenning av legemidler, som ved nye Paracetduo, så skjer det på vitenskapelig bakgrunn. Nytte og risiko blir vurdert, og det finnes dokumentasjon på at koffein kan være til hjelp for noen pasienter fordi det minsker behovet for å ta sterkere produkter.

- Kombinasjonen paracetamol og koffein kan være fordelaktig for noen mot hodepine, men dette legemiddelet bør på bakgrunn av den økte risikoen for bivirkninger unngås.

Som ved de fleste legemidler kan Paracetduo forårsake bivirkninger. Koffein kan ha bivirkninger som nervøsitet eller svimmelhet. På pakningsvedlegget for det nye produktet står det i tillegg at den ikke må gis til barn under 12 år. Det skal kun brukes av personer over 15 år.

Ifølge Statens Legemiddelverk inneholder pillen fra Paracetduo like mye koffein som en kopp kaffe.

- Det er ikke ønskelig at barn får i seg koffeinholdige legemidler. Vårt helt klare råd er at vanlig paracetamol er å foretrekke.

- Strenge krav
På spørsmål om hva Weifa tenker om Madsens utsagn, sier Bratvedt at det er Legemiddelverket som har godkjent Paracetduo.

- Som kjent er det meget strenge krav til godkjenningen av legemidler. Godkjenning skjer på vitenskapelig bakgrunn og ved at man vurderer nytteverdi og risiko for legemiddelet. For reseptfrie legemidler er det ytterligere krav til at produktet skal ha liten risiko for feilbruk, sier hun og legger til:

- Legemiddelverket skriver for øvrig i sin omtale av Paracetduo på sine nettsider at tilsetting av koffein kan være til hjelp for noen pasienter fordi de minsker behovet for å ta sterkere medisiner.