Gå til sidens hovedinnhold

Uhu, så kjedelig

Demonen(e) fra de tre første filmene er tilbake, men denne gangen er det naboene som blir terrorisert.

HTML EMBED

SE VIDEO: Klikk på playknappen over for å se traileren til «Paranormal Activity 4».

Paranormal Activity 4 - USA, 2012. Regi: Henry Joost og Ariel Schulman.Med: Kathryn Newton, Matt Shively, Brady Allen, Katie Featherston, m.fl.Noen som husker filmen «The 'Burbs» fra 1989 med Tom Hanks i hovedrollen som den bekymrede naboen som får en underlig familie som naboer? Vel, «Paranormal Activity 4» har nesten det samme premisset. Da vi sist så den onde Katie, drepte hun sin søsters familie og kidnappet sin nevø Hunter. Nå har hun blitt nabo med en hyggelig familie som ikke helt forventer den type ting Katie og hennes sønn Robbie har tatt med seg til den lille forstaden.

«Paranormal Activity»-serien har et stort hinder de må forklare i hver film, nemlig hvorfor det er behov for alle kameraene i huset. I denne blir det løst med at tenåringsdatteren Alex, installerer kontinuerlig opptak på alle de bærbare pcen etter at hun fatter mistanke om at det er noe i huset. Dette funker helt greit, men det er like mye unaturlig håndholdt kamerabruk som ikke er troverdig i det hele tatt. Forresten, hva er greia med at alle de voksne mennene vil filme samleiene sine i disse filmene?

Demonen er, som i de tre første filmene, mest interessert i å smelle med dører, ødelegge kjøkkenutstyr og lage lyder overalt i huset. Intet nytt for de som har sett de tre første altså, men de har i det minste skrudd lydene litt høyere. For man skal skvette når man ser en «Paranormal Activity»-film, det er egentlig hele vitsen med serien.

Problemet er at hvis man har sett de tre foregående, så skjønner man så veldig godt når disse scenene kommer til å skje. Denne skal faktisk få litt skryt for at de etablerer bedre en skummel atmosfære, noe som har manglet før i serien.

Noen nytt er det med nummer fire. Vi får vite litt mer om historien bak de to søstrene, men det er tydelig at de sparer så mye de kan for eventuelle oppfølgere. Scenene der de har brukt lyset fra en Xbox-Kinect var de beste i filmen, men selv her blir det gjentagende og tamt. Jeg skal ikke avsløre noe, men det blir avdekt en hemmelighet om en av karakterene, og den holder ikke vann i det hele tatt. Nok en gang, kun for å legge opp til flere filmer.

Skuespillet er ikke godt, noe som kan skyldes det svake manuset, men det hadde nok ikke hjulpet stort med et bedre manus heller. En som skiller seg ut positivt er den unge skuespilleren Brady Allen i rollen som den underlige nabogutten. Han er en perfekt "creepy-kid", og hvilke skrekkfilmfans liker ikke det?

Det som startet med et spennende premiss for en lavbudsjettsfilm, har nå blitt melket i hjel i fire filmer. Hvorfor ikke dra på med litt mer? Hvorfor bruke akkurat de samme elementene om og om igjen? Hvis denne serien skal redde seg selv, så må de våge litt mer og utvide reportaret sitt. For selv en innbitt «Paranormal Activity» fan må innrømme at konseptet har blitt fryktelig tynnslitt.

Nei, jeg ser heller «The 'Burbs» igjen.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken