Gå til sidens hovedinnhold

Hvor er alle spøkelsene hen?

Sidehistorie som mangler skrømtene.

Paranormal Activity: The Marked Ones - USA, 2013. Regi: Christopher Landon. Med: Andrew Jacobs, Molly Ephraim, Jorge Diaz, Richard Cabral m. fl.

Aldersgrense 15 år

Den første «Paranormal Activity» filmen kom i 2009 og siden da har vi fått en ny del av serien hvert eneste år. Med ekstremt lave produksjonskostnader og ukjente skuespillere har filmene tjent inn, mildt sagt, et hav av penger. «Paranormal Activity: The Marked Ones» er den første som ikke er en direkte oppfølger og «Paranormal Activity 5» kommer mot slutten av 2014. Filmen er skrevet og regissert av Christopher Landon som har hatt en finger med i spillet siden den andre filmen i serien og tar for seg hendelser som foregår ved siden av hendelsene vi fikk se i de fire tidligere delene.

PÅ KINO? Les våre filmanmeldelser her

Noe som er interessant med filmen er hvordan den er rettet mot det store latin-amerikanske markedet i USA, noe som blir vanligere og vanligere, siden det er en svært stor målgruppe.

Jesse og Arturo er to vanlige tenåringsgutter som bor i den latin-amerikanske delen av byen Oxnard i California. De har akkurat blitt ferdige med high school og har en hel sommer foran seg. Mye av tiden filmer de «Jackass»-aktige stunts og er som nysgjerrige tenåringer flest. Dette leder dem til å grave etter spor etter at nabokona blir drept, tilsynelatende av en skolekamerat av guttene. Etterhvert forekommer det flere skremmende hendelser i bygården der de bor og Jesse viser tegn til at han ikke lenger er som han skal være.

«Paranormal Activity: The Marked Ones» skiller seg teknisk sett ut fra de foregående filmene ved at i denne er det kun et kamera som brukes. Det er ingen sikkerhetskameraer som vi fikk se hendelsene i de tidligere historiene, gjennom. Dette er et grep som burde vært forfriskende, men faktum er at det fjerner mye av særpreget ved serien. Egentlig framhever det mest underligheten ved at guttene filmer så mye av livet sitt som de gjør.

Akilleshælen i alle «Paranormal Activity»-filmene har vært dødtiden mellom scenene som skal skremme deg. Preget av meget middelmådig skuespill og uinteressante manus har de egentlig kun fungert som oppbygninger før det smeller. Her faller «The Marked Ones» pladask. Karakterene er ekstremt ensidige og ingen skinner sterkt, prestasjonsmessig. Dialogen er masete og virker improvisert, av altfor uerfarne skuespillere.

Men er filmen skummel? Dessverre har den blitt en fryktelig mild og forutsigbar affære. Det er ingen scener som virkelig setter frykten i deg og det er absolutt ingen overraskelser heller. Den forrige og fjerde filmen led av det samme og til tross for nye filmatiske grep er det tydelig at de ansvarlige har gått helt tom for idéer, i forhold til grøsseraspektet.

Er man fan av serien og finner historien interessant, får man noe mer informasjon om fenomenene i «Paranormal Activity»-universet. Og det har nesten gått sport i hvordan de får knyttet hendelsene opp til de første filmene. Men det er veldig lite og for oss som ikke er spesielt investert i historien, blir det fryktelig lite å hente her, hvis man ikke er veldig skvetten da. Og har aldri sett en skrekkfilm før.

Reklame

Gigantisk pute: Denne gir optimal sovestilling

Kommentarer til denne saken