Gå til sidens hovedinnhold

Dette sier duften om deg

Andre kan lukte seg til om du er sjenert eller utadvent, mener parfymeekspert.

(SIDE2): - Har du en god opplevelse i livet, vil duften du bruker på det tidspunktet for alltid være en favorittduft. Men parfymen du lukter i en trist setting, vil for alltid gi deg dårlige minner.

Det forteller internasjonal parfymeekspert og duftprofessor Elisabeth de Feydeau til Kvinneguiden.

De Feydeau har forsket på parfmyehistorie i mange år og jobber i dag for det franske selskapet Arty Fragrance.

- Du husker lukt i fra forskjellige situasjoner hele livet, til og med fra før du ble født. Man husker duften fra man ligger i mors mage fordi man lukter hva mor spiser og drikker, sier hun til Kvinneguiden.

Men etterhvert som man vokser vil også smak og sans utvikle seg i takt med vår egen personlighet. Og det er her valg av parfyme kan fortelle en hel del om hva slags person man er.

- Du blir mer attraktiv
- Valg av parfyme handler som oftest om å skape sin sosiale plass, og det man lukter kan man faktisk bruke som et våpen til å beskytte seg selv med. Bruker du en kraftig og sterk parfyme, vil andre se på deg som uredd, mener parfymeeksperten.

Hun tror også at valg av riktig duft til deg selv, vil gjøre deg mer attraktiv i andres øyne fordi det gir deg selvtillit.

- Husk at parfyme er de første klærne du bærer, du skaper din egen merkevare med den duften du bærer. Du velger selv hvordan du vil fremstå og du sørger for at du blir uforglemmelig i andres øyne ved lukten du bærer, sier de Feydeau videre.

Eksperten tror også at for å velge riktig duft til seg selv, handler det først og fremst om hva slags gruppe man ønsker å være i og mener det er lurt å tenke over hva som definerer deg før du går til innkjøp av ny duft.

- Hvilken sosial gruppe føler du at du hører til? Valg av parfyme er ofte et spørsmål om identitet. Hva er din stil? Hva slags minner knytter du opp i mot forskjellige parfymer? Det tar tid å velge "sin" duft. Valg av parfyme kan på en måte oppsummere livet ditt, og husk på at du går gjennom flere endringer i løpet av livet, og da vil også parfymen du velger variere, sier hun.

De Feydeau forteller at det ikke fantes så mange parfymer å velge mellom før, så én signaturparfyme passet for mange kvinner. I dag er utvalget større, og det påvirker også hvordan vi velger dufter;

- Vi driver med idrett, vi er mødre, vi er businesskvinner, vi er avslappet og vi er travle. Da har man gjerne to-tre dufter man veksler mellom alt etter hva slags situasjon man er i og hvordan man ønsker å uttrykke seg.

Tidligere har Kvinneguiden skrevet om å finne den riktige duften til bryllupsdagen, og daglig leder ved Gimle Parfymeri, Lill-Ann Furuknap Schjelderup, forteller at man ved valg av parfyme kan skape minner man kan bære med seg resten av livet.

- Dufter er noe av det mest emosjonelle som finnes og de bærer med seg masse følelser. Ved å velge en ny duft som begge liker kan du og partneren din skape deres helt egne kjærlighetsduft til den store dagen, sier Furuknap Schjelderup til Kvinneguiden.

Dette påvirker lukten
En parfyme lukter ulikt fra person til person og årsaken til det, er ulike hudtyper.

- Hvordan ens egen kroppslukt er, kommer an på hva man spiser og drikker, hva slags livsstil man har, om man trener mye, eller om man lever usunt. Ens egen kroppslukt vil også endre seg gjennom hele livet. Når du er syk, vil også ens egen odør endre seg, og dermed vil ikke parfymen lukte det samme på deg som når du er frisk, forteller de Feydeau.

Prøver du på parfymer på armen er det også viktig at du har ren hud som ikke er smurt med for eksempel bodylotion.

- Syrekappen i huden din kan reagere med diverse dufter. Også medisin og mat du har spist dagen før du prøver en parfyme kan påvirke hvordan duften lukter på huden din, sier Furuknap Schjelderup.

Andre nyttige tips:
Ren parfyme anbefales til bruk på pulspunktene fordi kroppstemperaturen er litt høyere, og duften utvikler seg raskere. Blir duften for pågående, unngå parfyme bak ørene eller på brystet.

Prøv heller håndleddene, albuer, gjerne ankler og bak knær. Duftmolekylene stiger og kommer til sin rett.

- Ikke bruk parfyme på huden om sommeren, når du er ute i solen. Dette tørker ut huden og kan gi deg hvite pigmentflekker. Bruk heller parfyme i håret på dagen, og vent til solen har gått ned før du sprayer huden.

- Eau de toilette kan sprayes sjenerøst, gjerne over hele kroppen. Et generelt dufttips fra parfymeeksperter, er å spraye duft ut i luften og gå inn i duftskyen. Da setter duftregnet seg som diskret effekt over hele deg.

- Uåpnet duft skal helst oppbevares mørkt og i romtemperatur på cirka 18 grader med flakongen i innpakningen. En uåpnet duft kan være holdbar i tre til fem år hvis den er forseglet og beskyttet fra lys og varme.

- Du bør ikke bruke duften hvis den er blitt misfarget, hvis konsistensen blir grumsete, tykkere eller klissete, eller hvis duften har endret seg.

(Kilde: Elisabeth de Feydeau, Esthetique, Gimle Parfymeri.)

Sjenert og forsiktig
De Feydeau forteller at det er forskjell på hvem som velger hvilke dufter. Det er for eksempel flest unge kvinner som foretrekker de søte, friske duftene.

- Liker du de notene, er du gjerne mer forsiktig og passer på å ikke ta for mye plass i sosiale settinger.

Men det handler også om at man i ung alder lettere kan tenke tilbake på barndommens gode minner;

- Unge kvinner liker ofte søte parfymer fordi denne lukten minner dem om barndom og søtsaker og det å være i en komfortabel tid uten bekymringer, mener eksperten.

Utadvent og vågal
Liker du derimot de sterke og krydrede parfymene, kan dette bety at du er en utadvent og vågal person.

- De kraftige og krydrede parfymene signaliserer at du er en person som liker å markere deg og ta litt mer plass i sosiale settinger, sier de Feydeau.

Hun forteller at de krydrede duftene som regel er de som vokser på oss i takt med vår egen alder når vi har utviklet selvtilliten mer og funnet vår plass i samfunnet.

- Det er de mer voksne kvinnene som kan like de krydrede, sterke parfymene fordi de ofte har mer selvtillit og føler seg trygge i egen kropp. Man velger gjerne en sterkere parfyme dersom man ønsker å stå ut i folkemengden, sier hun.

Slik velger du riktig
Når du skal finne den rette duften, bør du være tålmodig:

- Altfor mange er for utålmodige når de skal velge seg en ny duft. Det er viktig å sette av god tid når man tester parfymer og at man ikke stresser med å velge. Prøv en duft på hånden og la den sitte flere timer slik at du kan bli ordentlig kjent med den, anbefaler Furuknap Schjelderup.

Hun tipser også om at det er nødvendig å prøve parfymen på huden din fremfor å spraye duften på papir for at duften skal komme ordentlig til sin rett.

De Feydeau sier at du skal prøve parfymen på de varmeste områdene på kroppen din, fordi den da vil blande seg med din egen kroppslukt.

- Spray på pulsområdene dine slik at lukten sprer seg, sier hun.

Hvordan velge duft i parfymeriet

- Prøv kun to til tre dufter av gangen. Nesen klarer sjeldent å skille mellom flere dufter.

- Lukt gjerne på kaffebønner mellom hver duft. Det nøytraliserer luktesansen, og du kan lettere skille mellom de forskjellige duftene.

- Nesen venner seg til lukter over tid. En duft du hadde et sterkt forhold til, kan derfor virke som den lukter svakere etterhvert. Da er det på tide å bytte godlukt. Etter en pause kan du få samme opplevelse av favorittduften igjen.

(Kilde: Esthetique.)

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten

Kommentarer til denne saken