(SIDE2:) En rørende historie fremstilt som en blogg får for tiden stor oppmerksomhet i sosiale medier. Innlegget har tittelen «Married or not... you should read this» og ble publisert i midten av november. For øyeblikket har nesten én million personer likt innlegget på Facebook.

Men historien er ikke ny - og ikke er den sann heller.

Trist historie

Innlegget handler om en mann som vil skilles fra kona. Kona går med på dette, men krever at de skal leve som normalt i én måned. I denne måneden vil hun at han skal bære henne ut fra soverommet hver dag, som han gjorde etter bryllupet.

I løpet av måneden innser mannen at han elsker sin kone. Han husker alle tingene de har opplevd sammen, og den korte berøringen de har hver morgen, vekker gamle følelser til live. Da måneden er slutt, bestemmer han seg for at han vil satse på ekteskapet. Samme dag finner han kona død. Hun har hatt kreft i flere måneder, uten at han oppdaget det, fordi han var opptatt med sitt.

Les hele historien her.

Ikke sant

Dette er ingen sann historie. Ifølge Snopes.com dukket en tidlig utgave av historien opp på nettet i 2004. Her fikk historien en åpen slutt, hvor leserne bare måtte anta at de fant tilbake til hverandre.

Detaljen om at kona dør ble lagt til i 2007. To år senere dukker årsaken til dødsfallet opp.

Det er uvisst hvorfor historien nå plutselig får en renessanse - sannsynligvis er det bare en ren tilfeldighet.

- Se den andre

Men selv om den sørgelige historien er funnet på, er kjernen i historien alltid aktuell: Hvordan gjenopplive kjærligheten når dere har vært sammen i mange år? – og er det i det hele tatt mulig?

Vi har bedt Parterapeut Kate Elin Søyland i Åpen Dialog om å gi oss noen råd om hvordan man kan prøve å blåse liv i kjæresteforholdet.

Hun forteller at det er viktig å huske på kjærligheten i en hektisk hverdag.

- Manglende følelser kan handle om at dere ikke har tatt vare på hverandre og glemt å være kjærester. Kjærlighet er ikke først og fremst flyktige følelser som plutselig rammer deg og plutselig kan forsvinne, det er hva dere investerer i dag som vil avgjøre om forholdet er liv laga. Det handler om å agere og se den andre - kanskje når han eller hun minst fortjener det, sier hun.

Sunt å diskutere

Hun minner om at det ikke finnes problemfrie relasjoner.

- Noen par er imidlertid så konfliktsky at problemene tildekkes – og de lever tilsynelatende lykkelig med sin «vi har det bare bra»-fasade. Det som kjennetegner sunne forhold er at de klarer å ta tak i problemene på et tidlig tidspunkt. God problemhåndtering er altså ikke et tegn på at man sliter, men derimot et tegn på et sunt og velfungerende forhold, sier hun.

For deg som ønsker å vitalisere parforholdet, har Kate Elin Søyland flere tips:

- Dropp bortforklaringer og bagatellisering – innse at du har forsømt din partner.

- I stedet for å påpeke feil og mangler med din partner – gjør noe med dine egne.

- Utroskap kan være en indikator på problem i parforholdet – finn ut hvorfor du er utro og ta tak i ditt parforhold før det er for sent.

- Ord er bare tomme ord dersom de ikke fører til handling. Og husk at handling ofte kommer før de gode følelsene. Fake it till you make it!

- Snakk om det som er vanskelig – en åpen dialog kan føre dere nærmere hverandre og vekke gamle følelser til live igjen. Mens derimot behagelig «glasur-prat» dreper lysten og lidenskapen i forholdet om dere ikke får tatt tak i det som klemmer.

- Tør å tenke over kritikk fra din partner – forholdet blir mer levende og dynamisk når dere tør å ta selvkritikk.

- Handling kan si mer enn tusen ord.

- Samlivsproblemer kan gi personlig vekst. Finn ut hvordan med å ta en prat med en parterapeut.

- Ikke undervurder små positive handlinger i en hektisk hverdag – de betyr mer enn du tror.

- Dersom dere har hatt det bra tidligere; Vær den rette i stedet for å stadig evaluere partneren og gruble over «Whats in it for me?» Det er naturlig at forholdet er blitt kjølig dersom dere sliter med kjæresterelasjonen, sjekk ut om forholdet kun trenger litt førstehjelp!

- Kjærlighet er ikke matematikk og regnskapsføring – ekte kjærlighet handler først og fremst om å GI - det handler om ubetinget kjærlighet; om å elske på tross av – ikke på grunn av.

- Tar dere tak i forholdet er tiden deres viktigste allierte, se etter små positive tegn og bygg videre på det.

- Husk at problem og kriser kan gi ditt forhold ny vitalitet – snakk med en parterapeut.

KILDE: Parterapeut Kate Elin Søyland, Åpen Dialog