Gå til sidens hovedinnhold

10 påskeopplevelser

Ingenting slår det norske påskefjellet. Her er ti gode tips til hvor du kan dra og hva du kan gjøre.

HTML EMBED

1. Skituren: Ta deg over vidda

Norge er de store skiekspedisjoners land. I flere tusen år har ski vært et viktig fremkomstmiddel. På midten av 1800-tallet ble det å gå og stå på ski en fritidssyssel, og etter hvert brukt til å presse menneskets tåleevne. For Nansen og Amundsen var ski sentrale for at de skulle nå sine mål, om det gjaldt Sydpolen eller å krysse grønlandsisen. Siden har blant andre Børge Ousland og Erling Kagge fulgt i deres spor.
Helgeturen på ski er et fast rituale for svært mange av oss. Noen tar den enda lenger, ved å pakke sovepose med i sekken og gå fra hytte til hytte. Den norske Turistforening (DNT) har mange hytter spredt over det ganske land, klare for besøk, og på deres hjemmesider finner du også en rekke turforslag, med vanskelighetsgrad.
Hvor: Hardangervidda mellom Oslo og Bergen, med sine langstrakte vidder i øst og mer alpint preg i vest og nord, har traseer for ulike ferdighetsnivåer. Prøv for eksempel ruten mellom Fagerheim og Haugastøl. For den uerfarne anbefales det å dra i gruppe. På DNTs turer kan du også få innføring i førstehjelp, kurs i skredlære og kart og kompassbruk, for å nevne noe.
www.turistforeningen.no

2. Hundekjøring: Nærkontakt med naturen

Å stå bakpå en slede trukket av fem–seks arbeidsvillige huskyer er en helt spesiell opplevelse. Nærkontakten med naturen oppleves som overveldende, og samarbeidet med hundene gir det hele en ekstra dimensjon av mestring og samhandling.
Jeg husker spesielt en tur jeg hadde under en mørk stjernehimmel på den islagte Altaelva i Finnmark. Kun lyden av raskt tassende poter og sledens svake gnisning mot tørr snø var å høre. Ellers var verden rundt oss helt tyst. Dampen sto ut av kjeften på hundene, som ivrig halset fremover i snøen. Selv sto jeg bakpå, kikket andektig opp på stjernene i mild undring over universets uendelighet, og hadde en overveldende følelse av tilfredshet.
Hvor: Det finnes alternativer over hele landet når det gjelder hundekjøring, fra Østlandet i sør til Pasvik i nord. Et godt alternativ cirka midt imellom er Alaskan Husky Tours 20 minutter med bil utenfor Røros. Kennelen ligger i vakker, uberørt natur.
www.huskytour.no

3. Fjellhotellet: Sosial «hjemmekos»

Hytta er ikke bare en fysisk tilskikkelse. Ordet tar også opp i seg en egenartet norsk kulturform. Sier du «skal på hytta» vet de fleste av oss hva det innebærer av gjøremål.
Hotell er ikke like påaktet, selv om stadig flere velger hotellet som sin base i fjellet, enten det er et tradisjonelt høyfjellshotell eller en leilighet som er knyttet til et hotell. Da hører gjerne fasiliteter som restaurant, bar, spa, badstu eller annet som appellerer til de mer sosialt innrettete av oss med.
Hvor: Det er etter hvert blitt mange fine fjellhoteller å velge blant, men Harahorn i Hemsedal har mye av den opprinnelige kvaliteten vi forbinder med kosen i fjellet. Knut Kloster jr. bygget hotelltunet i 1992, og har valgt løsninger der han knytter restaurerte hallingstuer til nybygget. En kongsgård i fjellet, med andre ord, med mye av det rotekte vi forbinder med den norske fjellheimen.
www.harahorn.no

4. Brevandring: Utfordringer i isen

Du trenger ikke reise til Mount Everest, Sydpolen eller Svalbard for å oppleve mektige islandskap. Fremdeles preges deler av landet av restene etter de mektige isbreene, som i stor grad formet landskapet til det det er i dag.
Blåis med spisse istårn og dype sprekker pirrer fantasien. Vandring på isbreer har lange tradisjoner, helt tilbake til da engelskmennene dro opp fra fjordbunnen på Vestlandet, for å ta den mektige naturen i nærmere øyesyn. Brevandring er spesielt utbredt om våren og sommeren, når lufttemperaturen er litt mer tiltalende.
Hvor: Jostedalsbreen er Nord-Europas største, med mange muligheter for brevandring. Tunsbergsdalsbreen er Norges lengste brearm, med mange utfordringer, men Leirdalen Bre og Juv i Leirdal får deg vel frem og tilbake.
www.breogjuv.no

5. Snøscooter: Villmarkstur på Svalbard

Kombinerer du fartsgenet ditt med opplevelser i vinterland kan en tur med snøscooter være noe for deg. Jeg må innrømme at jeg er svak for muligheten det gir å komme seg raskt inn i fjellet, slå leir ved et islagt vann, for så å sette opp lavvo eller telt, bore hull i isen og satse på ørret eller røye til middag.
Det er i dag store begrensninger på motorferdsel i utmark, noe som er en god ting, fordi ingen – heller ikke brorparten av snøscooterfolket – ønsker motorveitilstander i vinterfjellet.
Hvor: På senvinteren begynner det å bli levelig utendørs også på Svalbard, og få steder appellerer i den grad til eventyreren innenfor Norges grenser som den arktiske villmarken rundt Longyearbyen. Møte med isbjørn og russere i gruvebyen Barentsburg, er også en del av opplevelsen, i tillegg til den mektige naturen.
www.spitsbergentravel.no

Artikkelen fortsetter under bildekarusellen

3077

Foto: Thinkstock, Bjørn Moholdt

6. Toppturer: I fjellet på alpinski

I alpene er toppturer på ski mer vanlig enn her, selv om denne formen for fjellturer ligger nært opp til den opprinnelige ideen bak skikjøring.
Skiene som benyttes ligner vanlige slalomski, men med en åpen binding bak som gjør at du kan gå med dem som vanlige turski. Før nedfarten spenner du hælen fast.
Hvor: Lyngsalpene var lenge en godt bevoktet hemmelighet blant norske og utenlandske ekstremskikjørere, men de spisse fjellene i Troms har etter hvert begynt å tiltrekke seg også andre eventyrer som ikke nødvendigvis er gærne eller topptrente. Områdene er ikke alltid like lett tilgjengelige. Noen av de beste toppene ligger på øyer uten veiforbindelse. Da er sjøtransport eneste løsningen. En unik opplevelse, i en unik del av Norge.
www.lyngenalp.no

7. Alpint: Voss i farta

Norske alpinanlegg har de siste årene opplevd en eventyrlig vekst i besøkstallene, som igjen har ført til en omfattende opprusting av heisanlegg og traseer. Tilgjengeligheten har med andre ord aldri vært bedre enn nå. Nesten uansett hvor du bor i Norge er det ikke langt til nærmeste skiheis.
Hvor: Det satses voldsomt på Voss, ikke minst i Voss Fjellandsby Myrkdalen 25 km utenfor sentrum av bygda. Inntil 800 millioner kroner ligger i potten for tidenes oppbygging i vestlandsbygda, som blant annet innebærer en ny, seksseters ekspressheis. Bygda Voss er også et trivelig sted å fordrive tiden, om været ikke helt skulle slå til i bakken.
www.vossfjellandsby.no

8. Hos samene: Eksotisk i nord

Skal du oppsøke det eksotiske i fremmede kulturer trenger du ikke reise lenger enn til Alta, Karasjok eller Kautokeino. Prøv deg som reingjeter hos samene, fang en bukk med lasso eller finn deg en plass rundt leirbålet i lavvoen. Der kan du smake på tørket reinkjøtt som gjerne henger fra taket, eller buljong i gryta som alltid står over bålet.
Hvor: Alta er en fin inngangsport til Finnmark og Sameland (sápmi). Herfra kan du reise på snøscooter innover vidda enten mot Karasjok eller Kautokeino.
www.alta-adventure.no

9. Mat: Hjemmelaget i Valdres

Ingen ferie er fullstendig uten det gode måltidet. Påskefjellet er intet unntak, snarere tvert imot. Heldigvis har stadig flere hoteller og overnattingssteder tatt inn over seg behovet, og serverer i dag utmerkede måltider. Noen steder er verdt å besøke for maten alene.
Hvor: Ett av disse er Brimi Fjellstugu på 850 meter over havet i Jotunheimen. Fetteren til Arne (fra «Gutta på tur»), Vegard med kona Eva, setter det gode måltidet i høysetet, og serverer ekte, hjemmelaget Valdres-kost med utgangspunktet lokale råvarer.
www.brimi-fjellstugu.no

Send oss dine NORGES-TIPS

10. I byen: På fjellet i Oslo

Aldri har det vært så stor pågang i landets sportsbutikker som denne vinteren. Mye snø og stabile forhold er årsaken, men faktum er at de fleste av oss ikke drar så langt i påsken. Det hindrer ikke folk i å dra ut på ski, om det er Tromsdalen i Tromsø eller Bymarka i Trondheim. I tillegg til gode snøforhold har du i tillegg alle de andre godene som følger med å bo i en by.
Hvor: Oslo har ikke bare et utmerket uteliv, men også et omland med nok høyde til å invitere til aktiviteter. Dra inn i Nordmarka, Østmarka, eller ta bussen til Nittedal. Mulighetene er uendelige. I Tryvann er det kanskje ikke all verdens med bakker, men Wyllerløypa på andre siden av Kollen er slett ikke verst.
www.visitoslo.com

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken