(SIDE2): Fredag skrev Side2 om at påskegodteriet var kommet i butikkhyllene, til tross for at det er 6-7 uker igjen til årets påskeferie.

Uten palmeolje

Ett av de mest omtalte påskeproduktene er uten tvil Påskeeggene i den lilla kartongen som produseres av Freia.

Et annet populært påskeprodukt er Sjokoladeegg med melkefyll fra Nidar og i år lanseres deres påskeegg helt fri for palmeolje.

- Nidar Sjokoladeegg er nå palmeoljefri. Det var mye debatt rundt palmeolje og melkefylte egg i fjor, og vi er derfor veldig glade for at vi har klart finne en palmeoljefri løsning som fortsatt gir den samme, gode smaken for Nidar Sjokoladeegg, sier Marthe H. Bogerud Schomacker, senior kommunikasjonsrådgiver i Orkla Confectionery & Snacks Norge, til Side2.

- Unike egenskaper

I fjor var det bloggeren Sophie Elise som skapte stort engasjement om hvorfor folk ikke skal kjøpe Freia Påskeegg på grunn av at de inneholder palmeolje.

Freia har tidligere uttalt at de ikke kan lage påskeegg uten palmeolje.

Årets påskeegg fra Freia er laget med samme oppskrift som tidligere år.

- Når det gjelder palmeolje, så bruker vi fortsatt dette som ingrediens i noen av våre produkter, da dens egenskaper gir god holdbarhet, smak og konsistens, sier Celin Huseby, kommunikasjonssjef for Mondeléz, som eier Freia, til Side2.

- Vi leverer påskeproduktene til våre kunder i god tid før påske, og noen av butikkene begynner å selge disse produktene allerede nå, sier Huseby.

- Ikke farlig

De siste årene har palmeolje-produkter fått mye oppmerksomhet og ingrediensen har blitt kritisert for å være både miljøødeleggende og helsefarlig. Årsaken til at Sophie Elise, og andre, reagerer er at eggene inneholder palmeolje, og utvinning av palmeolje er en årsak til at regnskog forsvinner. Og når regnskogen forsvinner settes det biologiske mangfoldet i fare. Orangutangen står i fare for å bli utryddet i løpet av noen få tiår dersom palmeoljeindustrien fortsetter å herje i regnskogen, ifølge Regnskogfondet.

Men det er ikke farlig å spise palmeolje.

- Det er ikke farlig å spise palmeolje. Og det er ingen grunn til å være redd for å spise produkter som inneholder palmeolje, Men blir det for mye, så er det ikke heldig. Palmeolje inneholder vesentlig mer mettet fett enn de fleste andre vegetabilske oljene, og vi vet at mettet fett har en ugunstig effekt på blodlipidene har Guro Berge Smedshaug, seniorrådgiver i Helsedirektoratet tidligere uttalt til Side2.

Palmeolje brukes både i sjokolade og flere andre produkter. Det problematiske er at regnskog blir hugget ned for å gi plass til oljepalmer, men det foregår også produksjon av palmeolje uten å rasere regnskog.