(SIDE2): Smågodt, ferdiglaget kakao, Kvikk Lunsj og påskemarsipan er gjengangere for folk flest i den gule høytiden. Selv om dette er tradisjonelle godbiter så finnes det bedre alternativer for de som vil spare litt på kaloriene eller holde blodsukkeret mer stabilt.

Det finnes flere godisvarianter du kan lage selv uten at det trenger å være sukkerbomber eller snacks som ikke inneholder stort av de viktigste næringsstoffene.

Her er noen av Side2s favoritter:

Mørk sjokolade

Det enkle er ofte det beste? Noen biter med mørk sjokolade er absolutt lov - både i påskeferien, men mørk sjokolade kan også nytes i hverdagen så lenge man er bevisst på mengden. Ifølge medisinsk forskning kan mørk sjokolade være godt for hjertet og ha en positiv effekt på blodårene. Det er flavonoidene du finner i den mørke sjokoladen, som har denne effekten. Jo høyere kakaoinnhold jo mer av de gode stoffene inneholder sjokoladen.

Sunne påskenøtter

Nøtter og mandler har såkalt lav glykemisk indeks og belastning, noe som gir liten innvirkning på blodsukkeret. Selv om nøtter inneholder en god del fett, så er dette de sunne fettsyrene. I tillegg inneholder de mye proteiner og fiber, samt viktige mineraler og vitaminer.

Appelsinsmoothie

1 porsjon
1 appelsin
1 ss honning
1 dl melonyoghurt
1 rute hakket mørk sjokolade

Appelsiner hører med til påske. Her får du tips til en forfriskende og mettende smoothie! Skrell appelsinen og bland sammen med honning og yoghurt i en blender. Kjør til blandingen er jevn og fin. Ha smoothiedrikken i et glass og dryss over hakket mørk sjokolade på toppen.

Hjemmelaget, sukkerfri påskemarsipan

Til 12-16 biter
90 gram mandelmel
60 gram sukrinmelis
2 eggehviter
2-3 dråper mandelessens
Gul konditorfarge

Bland alle ingrediensene sammen, og la deigen hvile i 15 minutter. Del opp marsipanblandingen i 12-16 like store biter og trill kuler.

Appelsinskiver med revet sjokolade og nøtter

Til 4 porsjoner
2 appelsiner
40 gram mørk sjokolade (minst 70% kakao)
5 stk hakkede valnøttkjerner

Skrell appelsinene og fjern hinnen på hver appelsinbåt. Legg appelsinbåtene i en skål og strø over hakkede valnøtter og revet sjokolade.

Sunnere kakao

Til 4 porsjoner
5 ss kakaopulver
2 ss sukker
1 ss vaniljesukker eller ¼ vaniljestang
1 bit mørk sjokolade (minst 70 %), hakket
4 ss vann
1 liter lettmelk

Bland kakaopulver og sukker (og frøene fra vaniljestangen) og tilsett vannet. Rør godt til sammen til alle klumpene er bort. Tilsett sjokoladen og melk. Kok opp mens du rører hele tiden. Melk inneholder viktige vitaminer og mineraler som blant annet kalsium, jod og B-vitaminer. Kakaopulveret og mørk sjokolade inneholder antioksidanter som har positiv effekt på helsen vår.

Hjemmelaget fruktnøttblanding - perfekt til å ha med på tur

Til 1 porsjon
2 ruter mørk sjokolade (minst 70% kakao)
2 tørkede aprikoser
20 usaltede nøtter (for eksempel en miks peanøtter og hasselnøtter)

Knekk opp sjokoladerutene i mindre biter og del aprikosbitene i mindre biter. Ha alt oppi en boks med lokk eller en pose og ta med på tur.