(SIDE2): Posjert egg med rennende eggeplomme, saftig skinke og en smakfull, fet hollandaisesaus. Det er egg benedict, det.

Historien om Lemuel Benedict
Det finnes mange versjoner av historien om hvordan egg benedict ble oppfunnet. Den mest kjente av dem går som følger:

Aksjespekulanten Lemuel Benedict fra New York, hadde drukket seg til en hinsides forferdelig bakfull tilstand en dag i 1894. På jakt etter noe som kunne kurere fyllesyken, tok han seg en tur inn på Waldorf Hotel, for å sjekke ut deres ellers så rikholdige meny. Men ingenting falt i smak.

Kroppen hans lystet derimot en totalt ny rett som ennå ikke hadde sett dagens lys. Han ville ha «buttered toast, poached eggs, crisp bacon and a hooker of hollandaise». Og aksjespekulanten fikk det hans fyllesyke legeme ønsket seg aller mest.

Kjøkkensjefen ble visstnok så imponert over den uvanlige komposisjonen at han valgte å sette egg benedict på menyen. Men et par endringer måtte til før retten ble introdusert også for det edruelige klientellet ved hotellet. Baconet ble byttet ut med skinke, og toasten gikk til fordel for engelsk muffins, for å gi måltidet et mer raffinert preg.

Prøvelse
Å tilberede egg benedict er ingen enkel oppgave, for uansett hvordan du vrir og vender på det, må egget være porsjonert, og hollandaisen skal være hjemmelaget.

Lag hollandaise som i oppskriften under, og posjer egg. Å posjere egg er en egen kunst. Hvis du har salt og krydder i vannet, får egget en god smak, og du bør tilsette eddik i tillegg. Eddiken hjelper egget med å holde seg samlet.

Del en muffins i to og rist den over lav varme. Pass på så den ikke blir brun. Legg en tjukk skive kokt skinke på den ene muffinshalvdelen, plasser det posjerte egget på toppen, hell over hollandaise, og server. Den andre muffinshalvdelen kan enten danne enda en egg benedict, eller du kan bruke den til å tørke tallerkenen ren for egg og saus.

Symbol for nytt liv
Det er forventet at nordmenn i år skal sette tidenes eggerekord. Fra palmesøndag til andre påskedag kommer vi til å sette til livs nærmere 40 millioner egg. I påsken spiser vi dobbelt så mange egg som resten av året, ifølge Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Egget har så langt vi kan huske, vært et symbol på påsken, nettopp fordi egget symboliserer nytt liv. I Norge er historien ekstra spesiell. Hønene sluttet nemlig å verpe i den mørke årstiden, og når vårsola kom tilbake, begynte de med eggeproduksjon igjen. Dermed ble egget et påskesymbol. I dag sørger heldigvis elektrisk lys for at hønene verper hele året.

Les mer her.(Ekstern link)