Gå til sidens hovedinnhold

Hold tyvene unna i sommer

Følg disse tipsene, så gidder nok ikke tyvene å prøve seg hos deg.

For få år siden var det ofte narkomane som knuste vinduer og brakk opp dører på jakt etter verdisaker. Så føk innbruddstallene i været.

I 2009 ble det anmeldt 8.780 innbrudd i boliger og hytter i Norge. Særlig kraftig har økningen vært i Oslo-området. Nå er det først og fremst bander fra Øst-Europa som har spesialisert seg på innbrudd både dag og natt.

Snø, sjø, fjell eller fjord. Uansett hvor du planlegger å tilbringe påsken, drømmer du trolig om sol og fint vær. Mens det tar timevis å opparbeide en lekker brunfarge som bevis for en aktiv livsstil, tar det bare 30-40 sekunder for en erfaren innbruddstyv å komme seg inn i huset ditt.

Skal du forbli brun og blid også etter ferien, bør du derfor sikre deg best mulig mot innbrudd før du reiser. Følger du rådene fra Huseiernes Landsforbund, kan du unngå å bli en del av statistikken i påsken.

Her er tipsene du bør merke deg:

1. Ikke Facebook
Ikke fortell om ferien på Facebook og e-post. Du må for all del ikke legge ut informasjon om at du «er på ferie frem til den og den datoen».

2. Unngå full postkass
Stopp eller omadresser posten og avisen mens du er på ferie. Posten kan du stoppe eller omadressere ved å ringe 810 00 710, ved å gå inn på www.posten.no , eller ved å fylle ut en blankett på ditt lokale postkontor. Husk å merke feriepostkassen din tydelig dersom du bestiller ettersending av post og aviser.

3. Viderekoble telefonen
Mange tyver ringer på forhånd for å sjekke om huset står tomt. Ikke sett på telefonsvareren med beskjed om at du er på ferie. Sett i stedet over telefonen til mobilen, dit du reiser, eller til en bekjent.

4. Fyll søppelkassen
En tom søppelkasse viser at du ikke er hjemme. Be naboen om å sette pose i stativet og legge litt søppel i kassen.

5. Fjern verdisaker
Ikke la sølvtøy, smykker, fotoutstyr, penger og andre lett omsettelige verdigjenstander ligge i huset. Verdifulle gjenstander bør oppbevares i bankboks. Lag gjerne en oversikt over verdigjenstandene i boligen og ta bilder av dem og rommene i huset. Husk å oppbevare bildene på et innbruddssikkert sted (for eksempel på e-post).

6. Lat som du er hjemme
Sett gjerne kaffekoppen igjen på bordet når du drar, og la noen leker ligge utover gulvet. Ikke trekk for gardinene eller la blomstene stå og visne i vinduskarmen. Men husk på hva tyvene kan se utenfra. Står den nye flatskjermen på utstilling i stuevinduet, bør du flytte den.

7. Styr lys og lyd
Et enkelt tidsur kan slå av og på lys og kanskje en radio mens du er borte.

8. Monter doble dørlåser
Halvparten av alle tyver kommer seg inn i huset gjennom dører. Monter doble forsikringsgodkjente låser på alle ytterdører, kjeller- og verandadører.

9. Monter alarm
Hus med innbruddsalarm utsettes sjelden for innbrudd. Alarmen bør være tilknyttet en alarmsentral.

10. Allier deg med naboen
Gode naboer passer på huset for hverandre når de drar på ferie.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:
Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken