GÅ TIL NETTAVISEN MOTOR

20 dager før fristen for piggdekkskifte kjører 1 av 5 bilister allerede på sommerdekk. Spesielt mannlige bilister har vært tidlig ute med dekkskifte i år. Dette viser en undersøkelse fra ELCON Bilpartner.

Les også:Her venter UP på deg i påsken

- De fleste vil møte på glatte partier på vei til fjellet, så vi advarer sterkt mot å dra til påskefjellet på sommerdekk, sier direktør i ELCON Bilpartner, Robert Berg, til Nettavisen.

NAF opplever hver påske å rykke ut til bilister som har kjørt seg fast på sommerdekk.

- Man må bruke hodet når våren flørter i lavlandet, for det er fremdeles vinter i fjellheimen. Det pleier å være normalt å kjøre på vinterdekk i april i fjellheimen, sier kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen, til Nettavisen.

Han mener at de bilistene som reiser til fjellet på sommerdekk, er uforsvarlige. - De tar en sjanse, og utsetter seg selv og andre for fare, sier Engebretsen.

Undersøkelsen fra ELCON viser at de som har byttet til sommerdekk, har i snitt dekk som er 2-3 år gamle.

- Brukte sommerdekk er vesentlig dårligere på glatt føre enn nye, sier Berg.

NAF opplyser om at dersom man ikke lagrer dekkene riktig, så går aldringsprosessen raskere. - Man skal lagre dekkene tørt, mørkt og kjølig, sier Engebretsen.

Engebretsen forteller når han parkert bilen på parkeringsplasser, har han benyttet anledningen til å se om folk har lagt om til sommerdekk.

- Jeg ser stadig vekk nå at folk har lagt om. Dette er litt bekymringsverdig, for snøen kan plutselig dale ned også i byområdene. NAF har en klinkende klar melding til de som kjører på sommerdekk nå: La bilen stå dersom et nytt snøfall skulle komme, sier Engebretsen.

Les også:Her skjer påskeulykkene

Disse legger om raskest
22 prosent av de mannlige bilistene har allerede lagt om til sommerdekk. Kun 10,5 prosent kvinner har det samme.

Ikke overraskende er det flest bilister bosatt på Vestlandet som har lagt om til sommerdekk. Her har nok våren kommet noe tidligere enn i øvrige regioner i landet.

Det er de yngste som har vært raskest til å legge om til sommerdekk.

29,2 prosent i aldersgruppen 18-30 år har allerede lagt om. I aldersgruppen 31-50 år har 12 prosent gjort det samme. For dem som er mellom 51-67 år har 20,7 prosent lagt om, og 20,7 prosent av dem som er over 68 år.

Les også:Her blir det kø i dag

Det siste fra Nettavisen Motor:

- Her blir det kø i dag

Her skjer påskeulykkene

Her venter UP på deg

Mer om bil, MC og trafikk finner du i Nettavisen Motor