(SIDE2): Side2 har plukket ut ti matvarer, snacks og drikke vi forbinder med påsken. Kan vi spise med god samvittighet neste uke?

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Ernæringsfysiolog Inge Lindseth ved 4m-klinikken i Oslo, mener påskematen generelt ikke er så ille som mange kanskje tror.

- Drikker du mye brus og spiser mye sjokolade er ikke det bra. Men egg, rødvin og lammestek er eksempler på bra mat, sier han.

Her er 10 ting vi forbinder med påske, og hva det inneholder:

Lammestek:

Bra mat.

Inneholder: Proteiner, fett, vitaminer og mineraler.

- Lam gir ikke blodsukkerstigning, det er viktig med tanke på sykdommer som diabetes og overvekt. Inneholder heller ikke noe tilsetningsstoffer, dette er ren mat, sier Lindseth.

Han sier også at dette bra mat i påsken da man er i mye fysisk aktivitet.

- Bra med tanke på proteiner som bygger muskler. Du trenger ikke mye proteiner, men å spise lammestek etter en lang dag på fjellet er sunt.

Han råder til å droppe mye poteter ved siden av, men gå heller for ordentlige og varierte grønnsaker.

Rødvin:

Ikke usunt å drikke i påsken.

Inneholder: Blant annet antioksydanter.

Kvikk Lunsj:

Ok på langtur, men ikke inne på hytta!

Inneholder: Noe transfett i kjeksen, lite proteiner, mye karbohydrater

- Igjen er ikke dette bra for personer som er overvektige eller har diabetes eller andre sykdommer. Man bør ikke få i seg for mye karbohydrater, spesielt om man sitter stille på hytta. Litt sjokolade er greit, men ikke for mye, alt er som sagt snakk om mengder. Kvikk Lunsj tilfører ikke kosten noe bra. Har du med sjokolade på tur får du i deg mye sukker oglite proteiner. Det gir altså energi men er på langt nær noe fullverdig måltid.

Egg:

Bra mat.

Inneholder: Proteiner, fett, vitaminer og mineraler.

Melkesjokolade:

Litt er greit, men jo mørkere sjokolade, jo bedre.

Inneholder: Mye sukker, men kakao er bra.

- Man skal ikke glemme at det er lov å kose seg i påsken. Forbruker man sukkeret med en gang ved å gå på ski for eksempel er det helt ok. Det beste er mørkere sjokolade.

Appelsin:

Bra turmat.

Inneholder: C-vitamin, karbohydrater.

Kakao:

Bra hvis du lager kakao uten for mye sukker.

Inneholder: Vitaminer, proteiner, antioksidanter, jern og kalsium.

Grillpølser:

Bra mat:

Inneholder: - Litt mye salt, men pølser fra for eksempel Gilde inneholder kjøttdeig, melk og litt stivelse, noe det ikke er noe galt i. Bruker du masse brød og lompe derimot ved siden av er ikke det bra. Men generelt har pølse fått et ufortjent rykte som junk food, sier ernæringsfysiologen fra 4m-klinikken.

Solo:

- Velg heller lettbrus eller annen drikke, fordi Solo inneholder mye sukker.

Spekeskinke:

Bra mat.

Inneholder: Proteiner, fett, vitaminer og mineraler.

- Mye salt er negativt, men det har ikke veldig stor innvirkning på blodtrykket. Sliter man ikke med blodtrykket, er ikke spekemat noe problem. Grei turmat som har lang holdbarhet, sier Lindseth.