(SIDE2): ... du hadde bevis for at sjokoladen kommer fra plantasjer hvor barn arbeider under tvang?

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

En slående rapport bekrefter nemlig at akkurat det er tilfellet og påskesjokoladen får med en gang en bismak.

Freias eier, Kraft Foods bekrefter nemlig at de anvender kakao fra plantasjer der det benyttes barnearbeid.

Det er en svensk rapport som avslører at gigantprodusenter av sjokolade, som Cloetta-Fazer, Kraft Foods og Nestlé får sin kakao fra plantasjer der det både blir brukt barn i arbeid, tvangsarbeid og helsefarlige sprøytemidler. Det melder Aftenposten, torsdag.

- Det stemmer
Informasjonssjef Anders Carne i Kraft Foods Sverige bekrefter overfor avisen at selskapet ikke foretar kontroller av plantasjene de handler med, og at barnearbeid kan forekomme.

- Rapporten gir en kraftig forenkling av situasjonen, men det stemmer, sier han.

Ifølge den svenske nettavisen svd.se har produsentene kjent til problemet over flere år uten å gjøre noe med problemet.

Barn bruker machete
Selskapene selv oppgir at kakaoen kommer fra Elfenbenskysten og Ghana. Disse landene står for 70 prosent av all verdens kakaoproduksjon.

En studie som Swedwatch gjorde for tre år siden viste at arbeidsforholdene er meget dårlige på plantasjen. Arbeidet er tungt og farlig og barn brukes gjerne i arbeidet som utføres med machete.

I rapporten «Sjokoladens mørke hemmelighet», som ble utarbeidet i samarbeid med Lutherhjelpen, kommer det fram at arbeiderne får svært lite betalt, at de ikke har noen sosial sikkerhet, og at de må håndtere sprøytemidler uten beskyttelse.

Da Side2 kontaktet Kraft Foods Norge torsdag ettermiddag fikk vi opplyst at alle er på påskeferie og at ingen har anledning til å kommentere denne saken.