Gå til sidens hovedinnhold

Disse strømbombene gikk som varmt hvetebrød

Nytt felt med strømsparende passivhus revet unna.

Passivhusene på Mortensrud som NA24 omtalte i artikkelen Disse teltene skjuler en strømbombe gikk unna som varmt hvetebrød.

Denne uken ble det siste av de i alt 17 passivhusene i Rudshagen borettslag solgt til Obos-medlemmer.

- Det har vært stor interesse for prosjektet, og salget gikk bedre enn vi hadde forventet. I sluttfasen hadde vi også interessenter som vi ikke kunne tilby bolig fordi det var utsolgt. Om den økte interessen skyldes et bedre boligmarked eller en genuin interesse for passivhus, vet vi jo ikke. Men vi tror at økt kunnskap om disse husene øker interessen, sier prosjektleder Haakon Grønnæss i Obos.

Kan spare opptil 13.500 kroner årlig
Passivhus, også kalt lavenergiboliger er spesialkonstruert for å bruke minimalt med energi til oppvarming. De er så energieffektive at strømbehovet reduseres til under en fjerdedel av gjennomsnittsboligen i Norge.

Boligene på 116 kvadratmeter får et årlig energibehov på cirka 7.500 kilowattimer per år, eller 64 kWh per kvadratmeter.

Eksisterende boliger i Norge har til sammenligning et gjennomsnittlig årlig energibehov omlag 250 kWh per kvadratmeter. Boliger bygget etter de nye forskriftene som kom i 2007 har et årlig energibehov på omlag 139 kWh per kvadratmeter, ifølge Myrland.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at norske husholdninger i snitt betalte cirka 60 øre per kWh for strømmen i 2010 (strøm inklusive nettleie og avgifter). Holder prisene seg vil kjøperne av boligene på Mortensrud spare mellom 5.400 kroner til 13.500 kroner årlig.

Tykkere og tettere
Årsaken til besparelsen ligger først og fremst i isolasjonen, som er mye tykkere og bedre enn i vanlige hus.

- Boligene er bygget med ekstra varmeisolasjon, svært god tetthet og varmegjenvinning blant annet via varmepunper. Det gir hus med et ekstremt lavt energiforbruk, høy komfort og et svært godt inneklima som er lunt om vinteren og svalt om sommeren. Alle boligene får i tillegg Energimerke A som gjør at de vil holde seg attraktiv i eiendomsmarkedet, sier Myrland.

Rudshagen borettslag ligger på Mortensrud i Oslo, og du kan følge byggingen på Mesterhus' egen byggeblogg. OBOS planlegger nå et nytt rekkehusfelt i det samme området, som også vil bli bygget som passivhus.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken