Gå til sidens hovedinnhold

7 grunner til at Patti Smith fremdeles er en ener

Da undertegnede møtte Patti Smith, tørket hun nesa si i T-skjorta.

(Kultur): Jeg vet ikke om jeg vil kalle nesetørkingen «en icebreaker», men det var i alle fall et overraskende trekk, og ett som gjorde den unike legenden til et (litt utenom) vanlig menneske.

Torsdag spilte Patti Smith på Bergenfest, i kveld samler hun både ung og eldre på Norwegian Wood. For man skal ikke glemme at denne urpunkdronningen er grenseoverskridende hva fansens alder angår.

Anledningen er debutalbumet «Horses», som kom i 1975, altså for 40 år siden, og som fremføres i sin helhet.

Da Side2 møtte Patti, var det under filmfestivalen i Berlin for filmen «Dream of Life».

Det var filmfestivalens «musikkår». Madonna var der, Neil Young var der og The Rolling Stones sørget for «Shine A Light» med Martin Scorsese, og midt i det hele altså Patti Smith og den poetiske dokumentaren som portretterte henne som artist, og Pattis vei tilbake i et aktivt artistliv etter mannen Fred «Sonic» Smith og broren Todds død i 1994 og påfølgende år.

1. - Jeg er ikke musiker, men en som gjør opptredener

Sitatet stammer fra undertegnedes intervju med Smith under festivalen. Patti Smith er da også en musiker som også regnes som en stor dikter. Tross dette kalles hun altså gudmoren av punk. Ikke uten grunn.

2. - Jeg blir nesten aldri sint

Patti Smiths energiske spillestil er ikke et resultat av hennes temperament, skal vi tro henne selv. Råskapen hun viser på scenen, kommer ikke så alt for ofte ut privat.

- Jeg er vel på mitt sinteste når jeg spiller min elektriske gitar, fortalte hun Side2.

3. Årsaken til REM

Patti Smith markerte seg først på samme tid som The Ramones og Blondie, men hennes varierte punk har gjort henne til et kontinuerlig forbilde for alle fra Bruce Springsteen til Michael Stipe. Ifølge sistnevnte er hun grunnen til at REM i det hele tatt ble stiftet.

4. Hennes mest kjente låt er Bruce Springsteens suksess

Patti Smith skrev en av verdens mest slitesterke rockelåter «Because The Night» sammen med Bruce Springsteen i 1978. Historien er som følger. Hun og Springsteen spilte inn musikk dør til dør da han jobbet med « Darkness on the edge of town» . Bruce forkastet sin låt, men Patti tok den over og beholdt kun refrenget. Det var hun som første ga den ut og gjorde den kjent, men det er Bruce, som tok hennes versjon, som har gjort den verdensberømt.

5. Horses

Debutalbumet til Patti Smith, «Horses», regnes fremdeles som et av verdens beste musikkalbum. Rolling Stones har albumet på 44 av 500 album.

6. The Hunger Games

Patti Smith er ikke bare retro. Hun er kvinnen av låten «Capitol Letter» for det offisielle soundtracket til «The Hunger Games: Catching Fire».

7. En artist som bryr seg

Under pressekonferansen i Berlin, trakk ikke bare Patti frem gitaren og spurte hvilke låter folk ville høre. Hun gikk også ned for å hilse på dem som hadde trykket seg inn på bakerste rad. Slikt står det respekt av.

Nettavisen er på Norwegian Wood og melder om Patti Smith-konserten i kveld, fredag 12. juni.

Reklame

Opptil 50 prosent på Comfyballs

Kommentarer til denne saken