Gå til sidens hovedinnhold

Rasende rå Patti Smith vrengte sjelen - og publikum

Sjeldent intenst på Norwegian Wood.

FROGNERBADET (Kultur): - Jesus died for somebody's sins but not mine.

Bedre setning kan vel knapt starte en konsert. Patti Smiths "Gloria" kickstartet en stor musikalsk opplevelse på Norwegian Wood fredag kveld.

Klart utgangspunkt

Og selv om det startet relativt rolig, var det tidlig klart at derfra kunne det bare gå oppover.

7000 billetter var solgt til det som ble regnet som Norwegian Woods store kvinnekveld fredag i Oslo. Rae Morris, Tori Amos og Patti Smith sto på scenen.

Og spesielt sistnevntes fremføring av hele hennes legendariske debutalbum "Horses" sto høyt på manges ønskeliste.

Glitrende stemme

"Horses" er 40 år i år, artisten selv er 68. Men ingen skal beskylde Patti Smith for ikke fremdeles å ha driven i god behold. Stemmen også.

Klart og tydelig, og med en distinkt uttale mange unge rockere kunne hatt godt å ta lærdom av, presser hun ut låter som "Gloria" og en eksepsjonell "Birdland".

Det er så himla mye historie med Patti Smith og i Patti Smith, at det nesten er vanskelig å oppsummere. Men sikkert var det at Smith betydde noe personlig for svært mange som hadde løst billett til fredagskveldens store opplevelse.

Publikum, som fredagen var en god miks av gammel og ung, er ikke alltid like lette å røre på Norwegian Wood, men her duvet det fra første stund. Smith sang fra hjertet og folk tok imot.

Ingen koseprat

Etter fire låter, ble det full jubel da Patti Smith begynte å snakke med publikum. Noen direkte koseprat ble det aldri.

- Nå snur vi til B-siden, sa hun.

- Det var "Kimberley"

- Denne er til alle vi har mistet og savnet, sa Patti og ga en om mulig vakrere og mer erfaringsfull versjon av "Elegie".

Rolig avløste rått, intenst, neddempet og rett ut heftig.

Nesbø på scenen

Ikke uventet var "Because the Night" et av ekstranumrene, og da var Smith så sliten i stemmen at hun lattermildt måtte unnskylde seg to ganger før hun fikk satt i gang.

Og så kom det varslede norske besøket på scenen. Jo Nesbø hadde fått tilbudet om å bli Patti Smith-gitarist for kvelden og så rett og slett sjenert lykkelig ut.

Han entret scenen på "People have the Power" og ble med på "Generation"

- Folkens! Det mest hemmelige våpenet av min generasjon. Vi har den elektriske gitar. Vi har rock'n'roll! Du er ikke alene. Frykt ikke. Du er ikke alene. Du er fri! Brølte Patti.

De som hadde funnet veien til Frognerbadet fredag kveld fikk en konsert som gjorde sterkt inntrykk på mange. Norwegian Wood-formatet passet Patti Smith perfekt. Måtte hun komme tilbake en annen gang.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken