Gå til sidens hovedinnhold

Paul var bedre enn John

KOMMENTAR: Det er mye lettere å være sær enn å skrive pop.

(Side2:) Den 18.juni 2009 er det 67 år siden Paul McCartney ble født i Liverpool i England. Alt for ofte har han blitt omtalt som den nest flinkeste i Beatles. Det mener jeg er feil. Paul McCartney var den aller viktigste grunnen til at gruppen oppnådde den suksessen den gjorde.

Paul McCartney står oppført i Guinness rekordbok som den mest fremgangsrike komponist innenfor moderne musikk. Han har skrevet over 50 topp ti-låter. Det er langt over noe annen artist. På mange av sangene som ble hits med Beatles var også John Lennon påskrevet som komponist. Fasiten når det gjelder hvem som skrev flest låter er i følge McCartney «den som sang den.»

Hvorfor mener jeg at Paul McCartney var bedre enn John Lennon? Rett og slett fordi det er mye vanskeligere å skrive fengende poplåter enn du tror. Å skrive dårlige poplåter er ikke vanskelig i det hele tatt, og det er heller ikke alt for vanskelig å skrive sære låter som få vil høre på. Ikke at John Lennon gjorde bare det, han laget kommersielle sanger som få andre som «Imagine» og «Happy Xmas(War is over).» Likevel var det uten tvil Paul som var popgeniet.

Det blir selvfølgelig feil å sammenligne totalkarrieren for de to artistene ettersom John Lennon så tragisk ble drept den 8.desember 1980. For å gjøre en sammenligning har jeg derfor sett på utgivelsene de to gjorde etter at Beatles ble oppløst.

I perioden 1970-1980 ga John Lennon ut 8 album (tre med Yoko Ono og ett med Plastic Ono Band). Av disse åtte utgivelsene solgte to til platinum. En singel i perioden gikk til topps på amerikanske hitlister. McCartney ga på sin side ut 10 album i samme periode (7 med Wings, ett med Linda mcCartney). Syv av disse nådde platinum. Seks singler nådde nummer en på amerikanske hitlister.

Betyr så hitlistene alt? Nei, selvfølgelig ikke. Det er likevel en god indikasjon på at Paul McCartney var en bedre låtsmed enn John. Det er også derfor Paul var den viktigste grunnen for suksessen til Beatles.

Hvis du lurer på hvem som skrev flest hits for Beatles foreslår jeg at du tar en liten titt på samleplatene til gruppen og hører på Pauls uttalelse om hvem som egentlig stod bak sangene. Likevel: Beatles hadde neppe vært det samme uten John, eller for den sakens skyld George. Jeg er litt usikker på Ringo, men etter sigende får han urettferdig mye tyn.

John Lennons tre beste:

1. Working Class Hero

HTML EMBED

2. God

HTML EMBED

3. Instant Karma

HTML EMBED

Paul McCartneys tre beste:

1. Pipes of Peace

HTML EMBED

2. Ebony & Ivory

HTML EMBED

3. Say, Say, Say

HTML EMBED
Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken