[Teknofil.no]: Det finnes mange eksistensielle spørsmål. Hva som kom først av høna og egget, hva som er raskest av lyset og mørket, og om du skal kjøpe deg en Mac eller PC.

For hvert år er det tusenvis som ikke helt vet hva de skal velge når de skal ha seg ny datamaskin. Og for mange er da "Mac eller PC?" det store spørsmålet.

Les også: Slik plukker du riktig bærbar

For å ta det med en eneste gang: PC betyr Personal Computer, altså personlig datamaskin. Mac er også en PC. Men vanligvis forbinder vi bokstavene PC med en datamaskin som kjører operativsystemet Windows (og i noen tilfeller Linux). I denne artikkelen gjør vi det for enkelhetens skyld også slik.

Den o'store Mac mot PC-krigen

For vanlige databrukere er verden delt i to: De som bruker Mac, og de som ikke gjør det. Og på hver av disse sidene er det en gruppe ihuga tilhengere (gjerne kjent som fanboys) hvis misjon her i livet er å fremheve "deres" produkt, samt rakke ned på den som har valgt noe annet. Det har blitt utkjempet religionskriger med mindre fanatisme enn skittkastingen vi av og til kan se mellom Mac- og PC-leirene.

Nøyaktig hvor denne intoleransen kommer fra er det vanskelig å peke på. Det hele minner litt om klassiske familiefeider der man ikke bryr seg om hvorfor det oppsto uenighet til å begynne med. I stedet krangler man av gamme vane.

Det er en rekke standardargumenter som går igjen - og mange av dem er utdaterte eller direkte feilaktige. Vi skal her se på de mest klassiske av disse mytene og prøve å få litt klarhet i hvor relevante de egentlig er.

Myte: Mac er mer brukervennlig
TJA - Mac OS vil nok for noen virke litt enklere å bruke, og gir gjerne en litt mer "svevende" opplevelse der du egentlig ikke trenger å tenke for mye på detaljene. Men er du en avansert bruker som liker å bevege deg litt bortover og nedover i operativsystemet vil dette gjerne være litt greiere på Windows (og ikke minst Linux). Det nye Windows 7 er også enda enklere og bedre å bruke enn sine forgjengere.

Operativsystemene på Mac og PC ser litt forskjellige ut og virker på litt forskjellig måte, men Mac OS X og Windows 7 er helt på høyde med hverandre. Med mindre du har noen helt spesielle behov vil en PC kunne gjøre den samme jobben en Mac gjør, og omvendt. For de aller fleste er det kun snakk om smak og behag, eller i det minste hva man er vant med.

Myte: Mac får ikke virus og er mye sikrere
FEIL - Mac OS har en relativt liten markedsandel, noe som betyr at virusprogrammerere i hovedsak konsentrerer seg om Windows-plattformen. Men det betyr ikke at verden er fri for ondsinnet kode som kan infisere en Mac. Et større poeng er at over 80% av sikkerhetstruslene er nettbaserte og hovedsaklig plattformuavhengige. Da hjelper det heller ikke at mange Mac-brukere i stor grad tenker på seg selv som usårbare.

PC-brukere er i større grad vant til å tenke sikkerhet. Dessuten er god beskyttelse av Windows gratis, og operativsystemet får stadige oppdateringer som tetter potensielle sikkerhetshull. Ved normal, vettig bruk er det ikke vanlig å få virus på PC-en.

Les også: Fem tips mot phishing

Myte: Mac har overlegen design og kvalitet
TJA - De fleste er nok enige om at Apples valg av materialer og formgivning (i de fleste tilfeller) har ført til estetisk tiltalende produkter. Det er heller ingen tvil om at Apple kan sette sammen maskinvare, og de fleste av produktene deres er av god kvalitet. Det er også derfor deres rimeligste bærbare koster 8500 kroner, mens du får en en bærbar PC til noen få tusenlapper. At sistnevnte ikke vil gi det samme inntrykket sier seg selv.

Mange PC-brukere er opptatt av kroner og øre, noe som betyr at mange av PC-ene der ute ikke akkurat vinner noen designpris. Men er du villig til å betale for det finnes det også mange lekre PC-er. Sjekk for eksempel ut Sonys Vaio-maskiner eller HP Envy. Vi skal heller ikke glemme kvaliteten på Lenovos ikoniske ThinkPad.

Myte: PC er treigt og tungt
FEIL - Stempelet som altfor tung og treig er i stor grad fra lanseringen av Vista, da brukere med maskinvare tilpasset Windows XP fant ut at dette ikke dugde. I dag får du Windows 7, som er lettere å kjøre enn Vista. Samtidig er maskinvaren på en moderne PC naturligvis i en helt annen klasse enn den var for fem år siden.

Myte: PC har masse programvare du ikke trenger
TJA - PC-produsentene får penger for å legge til snarveier og forskjellig programvare du ikke har bedt om. Det betyr dessverre at en "ny" PC med forhåndsinstallert Windows ikke føles like jomfruelig som en ny Mac. Men det er strengt tatt ikke Windows sin skyld, og heldigvis finnes det programvare som kan hjelpe deg i å rydde opp. Vi har skrevet om dette i artikkelen start smart med ny PC. Du kan også trøste deg med at dette er med på å gi deg en litt rimeligere datamaskin.

Myte: PC krasjer hele tiden
FEIL - Det er sant at Windows har en ustabil fortid, og "the Blue Screen of Death" (BSOD) er en klassiker. Så klassisk at Microsoft har lagd en egen skjermsparer som imiterer blåskjermen. Men med nyere forsøk som Vista og ikke minst Windows 7 er det lite å utsette på stabiliteten til Microsofts operativsystem.

Apple har en litt enklere jobb. Mens Windows er lagd for å fungere med alle mulige konfigurasjoner av maskinvare, trenger Mac OS kun å virke med akkurat de datamaskinene som Apple selv bygger. Det betyr at en Mac ikke har problemer med stabiliteten på grunn av komponenter som av en eller annen grunn ikke vil fungere skikkelig sammen.

Maskinvare som gir deg en ustabil PC kan du i noen tilfeller få dersom du bygger din egen PC. For den som kjøper bærbare eller ferdigbyde maskiner er dette ikke noe problem, ettersom denne konfigurasjonen vil være testet av produsenten.

PC-krasj på grunn av maskinvare er altså sjelden kost. At en feil i programvaren får datamaskinen til å gå ned for telling skjer selvfølgelig, både for PC og Mac. I de fleste tilfeller er det da snakk om tredjeparts programvare som lager problemene.

Myte: Mac har større bruktverdi
RETT
- En pent brukt Mac er lettere å bli kvitt enn en kjedelig PC, og du vil kunne få bedre pris for den. Men dette må veies opp mot det at en Mac gjerne koster mer enn en PC til å begynne med. Det at den er lett omsettelig gjør den også mer attraktiv for tyver.

Myte: Mac kommer ferdig med alt du trenger
RETT - For vanlig bruk trenger du ikke installere noe ekstra programvare, det er bare å slå den på og knekke i gang. Windows kommer til sammenligning ikke med Java eller mulighet for å lese PDF, og mangler også noe tilsvarende programvare i forhold til det som følger med Mac OS. Men du står fritt til å laste ned og installere det du ønsker i ettertid. Med Windows har du også et større utvalg. For det meste du trenger å få gjort finnes det dessuten gode gratisalternativer, dersom du ikke ønsker å punge ut eller være pirat.

Til nå har vi sett på typiske argumenter fra Mac-siden...
>>> Men også PC-folket har en del å komme med (Teknofil.no)