(Spill.no): Det er ikke bare bare å være spiller. Det kan koste svært mye penger å stadig berike fritiden med nye spillopplevelser. Men det finnes heldigvis en rekke gode og gratis alternativer.

Vi har tidligere skrevet om nettets gullgruver av gratis dataspill og den fenomenale nettsiden Download Full Free Games. Wikipedia har en svært omfattende oversikt og denne fyren har dessuten satt seg fore å teste det meste av gratisspill til Windows, Linux og Mac.

Disse 20 mod-ene, nettspillene og gratisutgivelsene kan være verdt en nærmere titt for deg som vil spare litt penger.

Command and Conquer: Red Alert (RTS)

I forbindelse med lanseringen av «Red Alert 3» har EA sluppet det originale «Red Alert» for gratis nedlasting. Spillet kjører på dagens moderne PC-er (naturligvis) og bør fungere på de ganske små og veldig så populære netbooks.

Puzzle Pirates (MMO)

Puzzle Pirates er et online rollespill for deg som ikke spiller MMO-er til vanlig. Et slags hverdags-MMO, om du vil. Konseptet i spillet er at du (og alle andre på skipet ditt) skal løse små utfordringer. Hvor bra det går for skipet avhenger av det samlede resulatet for alle som løser utfordringer.

Dofus (MMO)

Mens vi er inne på nettrollespill. Millioner av spillere er allerede hektet på «Dofus» sitt sjelfulle og knirkete univers i 2D. Vel verdt en titt. Krever registrering.

Far Cry (FPS)

Da «Far Cry» ble sluppet i 2004 ble det hyllet som et av verdens beste skytespill. Takket være reklameindustrien kan du nå skyte deg gjennom det tropiske paradiset helt gratis.

FreeCiv (RPG)

Det beste med «FreeCiv» er at det er gratis. Og at det er tuftet på «Civilization». I alle fall «Civilization II». Ellers er spillet minst like avhengighetsskapende som originalen.

TribesNext (FPS)

Husker du «Tribes 2»? «TribesNext» er en gratispatch som gjenoppretter flerspillerfunksjonaliteten etter at de offisielle serverne ble tatt av luften.

Trackmania Nations Forever (Racing)

«Trackmania Nations Forvever» er utvilsomt et av tidenes beste spill som du kan laste ned uten å betale fem flate øre.

F.E.A.R Combat (FPS)

«F.E.A.R.» var blant de lekreste skytespillene på markedet og «F.E.A.R. Combat» er flerspillerdelen av skyteren. Altså: «F.E.A.R.» minus historiedelen. Helt gratis.

Grand Theft Auto (Action)

Den 29. april 2008 ble «Grand Theft Auto IV» sluppet her til lands. Det er lenge siden utviklerne startet sin suksesshistorie med voldsspillet og «Grand Theft Auto 1 & 2» kan fritt lastes ned fra Rockstars hjemmesider.

America’s Army: Special Forces (FPS)

En kan si mye om militæret i USA, men «America’s Army: Special Forces» er antagelig noe av det beste de har gjort noen sinne.

Alien Arena 2008 (FPS)

La oss kort oppsummer «Alien Arena 2008»: Skyt, drep, skyt, skyt, drep, skyt, drep, drep, skyt, drep, skyt, skyt, skyt, drep, drep, skyt, skyt, drep, skyt, drep, skyt, skyt!

Wolfenstein 3D (FPS)

OK, så er «Wolfenstein 3D» bare den samme shareware-versjonen som kom da spillet først kom - men det var jo det vi spilte! Er du av den mer konkurrerende typen, så kan onlineversjonen «Wolfenstein Enemy Territory» passe bedre for deg.

Zelda Classic (Plattform)

«Zelda Classic» er en hyllest til (i form av en tro kopi av) «The Legend of Zelda» til NES. Spillet har også en editor slik at det mulig å skape nye eventyr, og du kan velge om grafikken skal være forbedret eller tro mot originalen.

Super Mario XP (Plattform)

Siden vi er inne på klassiske nintendospill må vi trekke frem «Super Mario XP». Dette en justert utgave av den gamle klassikeren med et hint av «Wolfenstein». Du kan for eksempel hoppe på fiender som før, men også skyte dem med hammere eller bommeranger.

It Came from the Desert (Actioneventyr)

«It Came from the Desert» dukket opp på 80-tallet og hadde den gangen helt utrolig grafikk. Den er ikke like utrolig i dag, men spillets historie, som er inspirert av 50-talls sci-fi-filmer, er fortsatt like gøy.

Defender of the Crown (Strategi)

«Defender of the Crown» har samme utgiver som «It Came from the Desert», Cinemaware, men er enda morsommere. Her tar du over en del av England og skal prøve å få kontrollen over hele landet med selveste Robin Hood på laget.

Beneath a Steel Sky (Eventyr)

Det er ikke uendelig lenge siden «Beneath a Steel Sky» ble gjort til freeware av utvikleren Revolution Software og er du klar for for å utfordre de små grå er denne «pek-og-klikk» eventyrklassikeren absolutt verdt harddiskplassen.

Duke Nukem 3D (FPS)

Mens vi venter «Duke Nukem Forever» kan du korte tiden ned med dette nærmest legendariske spillet. Utviklerne 3D Realms har dessuten en rekke andre spill til gratis nedlasting bak linken over, så skynd deg og klikk.

Doom (FPS)

Det er en del skytere på denne listen, men hvordan er det mulig å hoppe over det sjangerdefinerende skytespillet «Doom»? Spillet fremstår ikke like blodig og fælt som i da det kom, men gir fremdeles mye god underholdning.

Exception (Plattform)

«Exception» er et japansk, siderullende skytespill som ifølge nettsiden er nærmest avhenighetsskapende med lekker grafikk og tøffe bosser.

På forsiden av Spillmagasinet finner du flere saker om spill.