Gå til sidens hovedinnhold

Venezias ukjente designdronning

Peggy Guggenheim bygget sitt eget museum og satte Venezia på kartet også for samtidskunst – og design.

(SIDE2:) Nå feires hun med utstillingen «Who Is Peggy?» Museet som den anerkjente amerikanske kvinnen og kunstsamleren la til Venezia er 60 år i september måned, og dette feires med en stor fest.

Samtidskartet
Fra før av er Venezia kjent for sine vakre, fascinerende og overdådige byggverk. Med Peggy Guggenheim ble byen også satt på samtidskunstkartet. Kvinnen i den mektige Guggenheim-familien var spesielt kjent for å ha hatt en affære med dramatikeren og forfatteren Samuel Beckett. Lanie Robertson skrev også et teaterstykke «Woman Before Glass» om hennes liv.

I hennes autoriserte biografi hevder hun å ha hatt affærer med en rekke kjente mennesker og kunstnere. Men i store deler av sitt liv var hun gift med maleren Max Ernst.

Designerkollektivet Fabrica har skapt en helt ny kolleksjon for jubileet. Gjenstandene og smykkene er inspirert av kvinnen Peggy Guggenheim og hennes sans for kunst.

Deler av kolleksjonen kan du selv sikre deg om du skal til Venezia. Den skal nemlig selges gjennom museet.

Eget palass
Guggenheim-museet i Venezia er i Peggys eget palazzo der hun bodde i mange år, og rommer hennes samling av ulik kunst fra det 20. århundre.

Museet ligger med utsikt mot den berømte Grand Canal på øya Giudecca og ser nesten rett over mot Rialto og Markusplassen.

Samlingen eies av stiftelsen som også driver Guggenheim-museene i Bilbao, New York og Berlin.

859

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken