Gå til sidens hovedinnhold

- Useriøst å bare mene uten å vite

Norsk Pelsdyralsalg går i strupen på Jan Vardøen og Dyrevernalliansen.

(SIDE2): Dyrevernalliansen mener det er galt at skattebetalernes penger går med til å subsidiere en næring som både har opinionen mot seg og er dyrevelferdsmessig tvilsom, ifølge organisasjonen.

De forsøker nå å få politikerne på sin side og har startet en julekampanje som går ut på at kjente ansikter skal pakke inn gaver til toppolitikeren.

Torsdag stod Jan Vardøen for tur, og han pakket inn en fuskepels til Siv Jensen. Les mer: - Pelsoppdrett er beviselig inhumant og fælt

- Ved at noen av dem sender sin julegave til statsministeren, statsråder og partitopper - som Siv Jensen - tydeliggjør vi at folk mener alvor. Etter årevis med stygge avsløringer, forventer folk handling. Dette kommer også fra gamle damer som stemmer Høyre, sier Karen Frivik til Side2.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

- Billig og pretensiøst
Etter at saken ble publisert på Side2 ønsket norsk Pelsdyralsag å komme med et tilsvar.

- Det at Vardøen engasjerer seg, det være seg mot det ene eller det andre er veldig bra, men jeg er temmelig sikker på at han vet veldig lite om norsk næring. Jeg vil gjerne invitere han til en av våre gårder, slik at han kan få se hva det faktisk handler om. Så kan vi se da om han senere fastholder at han skal sende den kåpa som er laget av petroleum til Siv Jensen, sier samfunns- og myndighetskontakt Guri Wormdahl i Norges Pelsdyralslag.

- Det er ikke akkurat Siv Jensen som står øverst på listen over de som har behovet for en pelskåpe her i landet, det finnes mange trengende. Om man skal snakke om almisser, så er det mange andre som trenger det mer. Det er en gimmick, det skjønner jeg, men jeg synes det blir veldig billig, og det blir veldig pretensiøst, fortsetter hun.

Mener kunnskapen mangler
Wormdahl fortsetter med at hun synes det er useriøst å mene noe så sterkt, uten å basere det på kunnskap.

- Dette er en lovlig husnæring. Vi er ikke noe annerledes enn et annet husdyrhold. Alle husdyr kan bli syke eller skadet. Skadeomfanger og sykdomsomfanger er lavere hos enn alle andre. Det er 1 million peldsyr i Norge, og langt, langt under 1 prosent av dem blir syke og skadde. Det er et veldig lavt omfang når vi snakker om promille, sier Wormdahl.

Grunnen til at hun reagerer er fordi hun synes der er forskjemmende når så mange går ut og uttalelser om en hel næring på grunn av det man har sett i mediene. Hun sier at det er et veldig fortegnet bilde av pelsnæringen som får folk til å reagere, og hun mener det er tatt ut av sin sammenheng.

- Det er strengt talt historier og bilder i mediene, ikke minst kanalisert gjennom NRK, som gjør at omverdenen blir sittende igjen med et intrykk om at forholdene er mye verre enn hva de er. Veldig mange, både politikere, kjediser og andre reagerer ut i fra det de har sett i mediene .Alt annet vi gjør i samfunnet er basert på kunnskap, men har lar man følelsene råde, og det synes jeg er dumt rett og slett, sier hun.

På organisasjonens eget nettsted vises det til forskning fra Universitetet for miljø- og biovitenskap som viser at dyrevelferden i norske pelsdyrgården har bedret seg de siste årene.

«Dyrenes lynne er helt på høyde med hva vi ser i våre naboland Finland og Danmark.Kartleggingen er gjort blant annet for å sikre god dyrevelferd og riktig utvikling på både kort og lang sikt. Resultatet av kartleggingen viser en fremgang, og det er vi glade for. Spesielt sammenlignet med Finland, som er størst i verden på reveproduksjon, og Danmark, som er størst på mink.»., står det i artikkelen som heter Ingenting å skjemmes over - mink og rev har det bra.

Pels i politikken
Dyrevernalliansen har arbeidet siden starten i 2001 med å påvirke politiske partier til å gå inn for avvikling av pelsdyroppdrett. I 2012 ønsker Arbeiderpartiet og SV avvikling av pelsdyroppdrettet, mens Senterpartiet mener pelsnæringen har bidratt positivt til arbeidet for bedre dyrevelferd. Høyres talsmann sier at partiet fortsatt har tillit til pelsdyrnæringen. Venstre mener at næringen bør avvikles. Fremskrittspartiet vil fjerne statsstøtten til pels, mens Krf ikke har gitt uttrykk for noe klart standpunkt. Dyrevernalliansen jobber nå videre for en avvikling av pelsnæringen.

Kilder: Dyrevernallisen.no, Norpels.no

Kommentarer til denne saken