Gå til sidens hovedinnhold

Rå, heftig og streng Cruz

I «Elegy» har Penélope Cruz et lidenskapelig forhold til den 30 år eldre Sir Ben Kingsley.

(BERLIN/SIDE2:) – Min karriere har inneholdt mange ulike tilbud. Utseendet mitt har ikke hatt noen betydning. Jeg har aldri engang tenkt på saken. Det er media som forsøker å sette deg i en bås. Jeg er ikke offer for noe som helst. Jeg bryr meg ikke om den debatten!

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå

Skjønnhet og udødelighet
Nærmest freser Penélope Cruz bastant over pressebordet så det gnistrer. Spørsmålet har selvfølgelig vært om Cruz’ vakre utseende og rolle som sexsymbol har vært et hinder for henne.

Men den spanske førstedamen innen film mener altså ikke det. Punktum. Dog innrømmer hun gjerne at skjønnhet og ungdommens udødelighet er tema for hennes siste film «Elegy», en av Berlin-festivalens bedre valg.

Reaksjonen er imidlertid ikke ulik Cruz, som de siste årene har tegnet et skarpt skille mellom sitt profesjonelle selv og privatpersonen. For media er det kun første man får tak i. Cruz jobber hardt og gjør mange sikre valg - som "Elegy".

Filmen bygger på Philip Roths roman ”The Dying Animal” og handler om en feiret professor (Sir Ben Kingsley) som mot sitt bedre vitende blir helt besatt av sin student Consuela i Penelope Cruz’ skikkelse. Det er en naken historie om forelskelse, svik, udødelighet og sterkt fysisk begjær.

Dempet sexscener
Og for det som må være en av de første gangene på lenge på film, kan regissør Isabel Coixet («Språkets hemmelige liv») fortelle at hun dempet den heftige sexscenene boken beskriver.

-I boken er de beskrevet mye mer eksplisitt. Vi lot være å overføre det til filmen fordi jeg mente det ikke var nødvendig for historien, sier Coixet.

Ben Kingsley eller Sir Ben, som han liker å bli kalt, sier samarbeidet med de to kvinnene gjorde at han kunne skrelle lag på lag av rollen som professoren, og stille seg helt sårbar mens han likevel følte seg godt tatt vare på.

-For meg handler det ikke så mye om alder, men frykt og usikkerhet uansett alder, legger Penélope Cruz til.

Kroppens gode husk
”Elegy” har vært hennes prosjekt og hennes baby siden begynnelsen før regissør Isabel Coixet kom med. Begge har de et sterkt forhold til forfatteren Philip Roth.

-Han leste aldri manuset, men rett før innspillingen ringte han meg. Husk at kroppen har bedre minne enn hjernen, var alt han sa, sier Coixet.

Selv gleder Penélope Cruz seg til å bli eldre.

- Jeg ser frem mot det. Jeg vil oppleve ting i de neste tiårene og ta det med meg inn i arbeidet. Det er den eneste måten jeg ser på det å bli gammel.