Gå til sidens hovedinnhold

- Jaså, truser til tusenvis av kroner

Luksusfellen-ekspertene skal redde vestkantgutter unna økonomisk ruin.

(SIDE2:) - Da vi bodde hjemme hadde vi veldig mye penger å bruke. Vi levde vi jo som millionærer, forteller Thomas Holstad (21).

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Sammen med kompisen Fredrik Kittel-Nielsen (20) stiller han i denne ukes «Luksusfellen».

Elsker limousiner
De to har flyttet hjemmefra og skaffet seg en treroms i Bogstadveien, der partylivet har fortsatt. Gutta elsker ferier, limousiner, champagne og dyre designerklær og nye luksusvarer til leiligheten.

- En limousin er litt som en russebuss for oss. En litt classy russebuss, sier gutta som gjerne tilbringer helgene med å cruise rundt i Oslos gater hoiende ut av soltaket på en leid limousin.

- Du føler deg som en konge på byen når du kjører limousin altså.

Ulik inntekt
I tillegg til festing, går det mye penger i husleie og ikke minst kjøp av nytt og eksklusivt inventar til partykåken.

- Vi vil jo gjerne fortsette med vårt sedvanlige forbruk, selv om vi nå bor for oss selv, sier Thomas.

Det eneste som er kjipt med å være uavhengig er at nå må de finansiere det skyhøye forbruket selv. Begge jobber i butikk, men mens Thomas inntekt er provisjons- og bonusbasert og kan komme opp i 30 - 40.000 kr på en god måned, er 26.000 er mer realistisk gjennomsnitt.

Kompisen Fredrik tjener ikke mer enn 13.000 kroner, og sliter veldig med å roe ned forbruket sitt. Rett før ekspertene dukker opp, kjøper han blant annet klær for 10.000 kr i løpet av et par timer.

- Jeg kjøper det jeg har lyst på, gjerne rett etter at jeg har fått lønn. Problemet er vel at jeg ikke ser verdien av penger. Jeg ser ikke at pengene er borte før kontoen er tom, innrømmer Fredrik i programmet.

Låner fra pappa
Så langt har gutta klart å holde seg unna de største økonomiske problemene. Fredrik, som tjener minst, har dekket over underskuddet med lån fra faren, mens Thomas har klart å akkurat holde hodet over vann.

Men det står klart for økonomiekspertene Hallgeir Kvadsheim og Magne Gundersen at fortsetter forbruket, vil den økonomiske smellen komme om ikke lenge. Dermed kommer de på besøk for å drive litt preventiv opplæring.

På en rundtur i leiligheten kommer de blant annet over Thomas' undertøysskuff, som er proppet til toppen med Björn Borg-boksere.

- Det er viktig å se bra ut overalt, påpeker Thomas.

Meldt på av kompis
Og det var faktisk et ganske lite beløp som gjorde at de havnet som deltakere i forbrukerprogrammet.

- Jeg skyldte hundre kroner til en kompis, og jeg betalte aldri tilbake siden jeg hele tiden var blakk. Så han meldte oss på luksusfellen, forteller Thomas til Side2.

- Først tok vi det ikke spesielt seriøst, men bestemte oss for å gjennomføre det på tull. Etter hvert under innspillingen da, så begynte vi å ta det litt mer seriøst, sier han.

Ble lei av First Price
Han forteller at de til å begynne med var skikkelig flinke til å spare, blant annet på matbudsjettet.

- Vi hadde perioder der vi kjøpte alt de First Price kunne tilby. Dessuten bestemte vi oss for bare å gå ut én gang i uken, i stedet for to.

Men forsettene holdt ikke så veldig lenge.

- Jeg ble drittlei av First Price, jeg synes ikke det er så godt i lengden. Og det med å bare gå ut én gang i uka, er vi gått helt bort ifra, innrømmer Thomas, som allikevel kan fortelle at kompisen fortsatt er gnien på matbudsjettet.

- Fredrik tilhører fortsatt First Price-klubben, men han har ikke klart å spare så mye til for eksempel ferie.

Dyre innkjøp
Thomas innrømmer at han fortsatt bruker en del penger, og forteller at han i det siste blant annet har kjøpt ny TV, nytt Bose-anlegg og en ferietur til Roma. Allikevel er han glad for at han har fått et mer bevisst forhold til penger.

- Etter at luksusfellen var på besøk ble det vanskeligere å bruke penger faktisk. Jeg ble bevisstgjort i forhold til verdien, sier han og legger til at han grugleder seg til sendingen i kveld.

- Blir nok litt morsomt, og spesielt samtidig.

Se «Luksusfellen» på TV3, onsdager klokken 20.30