Gå til sidens hovedinnhold

Henger juniors hode?

Stort sett er det andre årsaker til at ting ikke fungerer som man vil.

(SIDE2): Potenssvikt har (trolig) siden mannen reiste seg på to, vært kilde til frustrasjon, angst og mindreverdighetsfølelse. Tidligere har det vært antatt at psykiske årsaker er den vanligste grunnen til at junior ikke presterer - men det viser seg å ikke stemme.

Kun 10-30 prosent av tilfellene har en psykisk årsak - noe som i seg selv er ille nok for den det gjelder - men vanligere er det at sykdom eller bivirkninger av medisiner fører til at penisen ikke vil stå som ønsket.

Kraften
Først noen uttrykk:

Impotens er uttrykket mange bruker i dagligtale. Det kommer fra latin, og betyr uten kraft (potens betyr kraft). Den korrekte betegnelsen er likevel erektil dysfunksjon, som betyr manglende evnen til ereksjon. 30 til 50 prosent av menn i alderen 40 til 70 år opplever erektil dysfunksjon i forskjellig grad.

Retrograd ejakulasjon - mannen får orgasme, men med beskjeden sædavgang, mesteparten tømmes i urinblæra i stedet for å følge urinrøret og ut.

Retardert ejakulasjon - mannen får orgasme, men uten sædavgang.

Prematur ejakulasjon - orgasme inntreffer kort tid etter at seksuell aktivitet har startet.

Livsstil
Som i så mange andre sammenhenger, har livsstilen sammenheng med hvordan kroppen virker. Røyk (uvisst av hvilke årsaker) og alkohol kan føre til impotens, og en usunn livsstil er ellers ikke å anbefale. Fedme og usunne matvaner kan føre til andre problemer, som igjen kan gi impotens.

Det trengs rundt to teskjer blod for å få penis stiv. Ikke så mye, vil man kanskje tenke, men nok til å få jobben gjort.

Derfor sier det seg kanskje selv at har man sykdommer som hindrer blodet i å strømme i årene, vil det også påvirke evnen der nede.

Blodstrømmen
Høyt blodtrykk, diabetes og høyt kolesterol kan føre til at blodårene blir stive og reduserer evnen til å utvide seg. Det gjør at penis ikke klarer å få nok blod til en ereksjon.

Diabetes, slag, MS og skader i ryggraden kan ødelegge nervesystemet og evnen til å føre blod til penis.

Det gledelige er at de fleste impotensbivirkningene av denne typen kan behandles - men det viktige er å gå til lege for undersøkelse dersom man sliter med å få junior opp, ettersom det altså kan være tegn på en alvorlig sykdom.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Medisiner
Men også medisiner kan føre til problemer der nede.

De kan påvirke både lysten og evnen, og enkelte kan også få vanskeligheter med utløsning og orgasme. Det finnes ingen liste over hvilke medisiner som virker slik, det er forskjellig fra person til person, men enkelte har denne formen for bivirkninger oftere enn andre:

Blodtrykkssenkende, særlig betablokkere, depresjonsmidler, midler mot magesår og en del betennelsesdempende medisiner, kolesterolmedisiner, cellegift og medisiner mot epilepsi kan føre til ereksjonssvikt.

Behandling
Rådgivning og samtale er første skritt på veien. I samarbeid med lege kartlegges problemet. Impotens - erektil dysfunksjon - kan deretter behandles ut fra hva som forårsaker problemet. I noen tilfeller vil det hjelpe med ytre hjelpemidler, mens det også kan være mulig å benytte tabletter som Viagra. Er ikke det nok, kan man også behandle ved hjelp av injeksjoner i svamplegemet.

Kun i svært få tilfeller vil det være snakk om kirurgisk inngrep (medfødte feil eller skader på penis).

Ved for tidlig sædavgang - prematur ejakulasjon - er samtale og rådgivning vanligst og mest effektiv behandling. Det viktige er å flytte fokus fra penetrering og orgasme.

Andre måter å endre for tidlig sprut, er beroligende midler og også alkohol, men per i dag finnes det ikke noen enkel ikke-psykologisk behandling.

Når det gjelder lite sædavgang - retrograd ejakulasjon - er det lite å gjøre med. Mannen kan bli noe mindre fruktbar av det, men det er ikke farlig. det samme gjelder men som ikke får sædavgang - retardert ejakulasjon - dersom det skyldes en nerveskade.

(Kilder: lommelegen.no, doktoronline.no, helsenett.no)

Kommentarer til denne saken