Forskere i januarutgaven av tidsskriftet «Urology» rapporterer at menn klager på behandlingen mot prostatakreft. De opplever at penis er litt mindre enn før, skriver forskning.no.

Prostatakreft er den typen som rammer flest norske menn, rundt 4000 personer i året.

Krympende penis skal ikke være en vanlig bivirkning, men nettsiden kommenterer at dette kan være noe mannfolk flest tier om.

Vanlig med mindre sexlyst

Tilfeller av unormal tretthet, urinlekkasjer, mindre sexlyst og ereksjonsproblemer er blant bivirkninger det rapporteres oftere om.

- Den mulige bivirkningen med redusert størrelse diskuteres sjelden med pasienten, så det kan være veldig opprivende for noen menn når dette skjer, sier kreftforsker Paul L. Nguyen ved Dana-Farber/Harvard Cancer Center, ifølge forskning.no.

Det skal ikke ha vært utført målinger av penisene til de 25 av 948 mennene i undersøkelsen som har klaget på at behandlingen har ført til peniskrymping.

Kirurgisk inngrep er synderen?

Det er imidlertid gjennomgående at det er mennene som har gjennomgått kirurgiske inngrep som skal merke forskjell. Ingen av pasientene som kun fikk strålebehandling klaget på mindre penis etterpå.

Kirurg Jim Hu ved University of California forteller at tidligere undersøkelser slår fast at prostatektomi kan gi forkorting av penis.

- I studier der forskere faktisk har målt penis, har reduksjonen vært på rundt 1 centimeter i snitt, skriver amerikanske Boston Globe i sin omtale av studien, skriver forskning.no.