Gå til sidens hovedinnhold

Fakta om penis

Kjært barn, mange navn. Fakta om mannens edlere deler får du her.

(SIDE2): Penisen.

Elsket, misunnet, avbildet, forstørret, etterlignet og verdsatt. Det er mye som kan sies om mannens edlere deler, og noe av det får du vite her.

Penishodet kalles også for glans - det kommer av latin og betyr eikenøtt. Også ordet penis er fra latin, og betyr hale. Gjennomsnittslengden i erigert tilstand er like under 15 centimeter.

Størrelsen
Seks prosent av norske menn har behov for de største kondomene - resten klarer seg med en av de mindre størrelsen.

Jo tykkere mannen er, jo mindre blir penis. I hvert fall det som er synlig, og det betyr jo en del. Penis «forsvinner» inn i kroppen, faktisk med så mye som 1 centimeter for hver 10 kilo du legger på deg.

89 prosent av menn har målt penisen en eller flere ganger.

Frykt og stress krymper penis ned til 1/3 av vanlig størrelse. Den slutter å vokse når han er rundt 20 år gammel.

En studie viser at mørkhudede menn har større penis enn hvite, - i slapp tilstand. Når den er stiv, er forskjellen derimot utjevnet. Grunnen til at hvite menn muligens føler seg underlegne i så måte, er fordi de stort sett bare ser hverandre - og junior - nakne i dusjen.

Touch Me...
Menn bør onanere - flere sexeksperter mener at jo mindre han onanerer, jo større problemer får han med å få utløsning med tiden.

Penishodet har ikke slik en del tror, tynn hud, men noe som kan minne om den du har på innsiden av leppene. På personer som er omskåret vil denne membranen bli tykkere, uten at det syntes å gå nevneverdig ut over følsomheten.

Penisen er underlagt et nervesystem du ikke kan kontrollere bevisst. Derfor kan den bli stiv til svært upassende tider, - og slapp i like fortvilende stunder. Og dermed er vel mannen fritatt for ansvaret.

Forhuden skiller ut et sekret som er antibakterielt og har en viss glideevne, og på den måten beskytter penishodet. Menn som er omskåret har likevel ikke nedsatt følelse - og rundt 30 prosent av verdens mannlige befolkning er omskåret.

Ereksjon når man sover er helt normalt og forekommer cirka en gang hvert 90. minutt under dyp søvn. Hver ereksjon varer fra 20 til 30 minutter.

Påvirkningskraft
En studie viser at etter tre og en halv drink vil en mann på 70 kilo ha problemer med å få den opp. Noe å tenke på til neste one-night i fylla...

Den kan «brekke». Penisen består av svamplegemer og kollagenfibrene, som blir nesten like harde som ben når de fylles av blod. Treffer for eksempel penis da skjevt og kvinnens skamben, kan et av svamplegemene gi etter, Det kommer et «knepp», den blir blå og ereksjonen forsvinner - og det gjør vondt. Det skjer ikke ofte, og det skjer yngre menn oftest, grunnet at de gjerne har stivere ereksjon. Skjer det, skal man komme seg til lege, slik at formen ikke blir varig endret.

20 prosent av aller erigerte peniser peker rett ut, 5 prosent peker ned og resten peker i varierende grad oppover.

Menn kan uten at de tenker over det selv, være med å bestemme hvilken retning penis skal peke, når de velger hvordan penis skal ligge under klærne. Dersom den ligger nedover og ikke har mulighet til å peke oppover når ereksjonen inntreffer, vil den på sikt bli pekende nedover.

Vedheng
Jo større baller, jo mer sæd. I snitt produseres det 22 gram per testikkel i Europa.

Mannens penis er laget av samme vevstype som klitoris - av flere kalt kvinnens utgave av penis.

Sømmen menn har fra penisen og nedover testiklene finnes også hos kvinner - på innsiden av kjønnsleppene.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

(Kilder: lommelegen.no, doktoronline.no, boken «Men Are Pigs, But We Love Bacon», erotikknet.no)

Kommentarer til denne saken